Til hovedinnhold
Norsk English

Arktisk à la carte

30 poser à 200 gram kjøtt. Det hadde de to turglade tøffingene Runar Emberland Lien og Reidar Steinsland ved NTNU med seg da de gikk på ski over Grønlandsisen. Kjøttet var atmosfærisk frysetørket med varmepumpe ved Avvanningslaboratoriet ved NTNU og SINTEF.

Foto: Runar Emberland Lien


- Maten fungerte helt utmerket, fortalte de etter hjemkomsten.

Den skreddersydde turprovianten er tilberedt i et tørkeanlegg som tre forskere ved SINTEF og NTNU fikk ideen til i 1989. I dag er trioens teknologi i ferd med å få sin kommersielle verdenspremiere.

Det norske selskapet Dtech AS – en spinoff fra SINTEF og NTNU – bygger i disse dager en stor fabrikk i Ungarn, basert på de tre forskernes resultater. Anlegget skal levere tørket mais og tørkede erter til den internasjonale næringsmiddelindustrien – ingredienser som vil havne i suppeposer og pulverbaserte gryteretter verden over. 

Professor Ingvald Strømmen ved NTNU er en av fedrene til den nye tørketeknologien.
Foto: Rune Petter Ness

Høy kvalitet til lav pris
I posene er maiskornene og ertene små og tørre. Tilsatt vann i forbrukernes kasseroller, blir de friske og saftige igjen. Målt etter smak, aroma og farge på sluttproduktene, ligger den nyutviklede teknologien helt opp til tørkingens Rolls Royce – vakuum frysetørking. Men den nye norske teknikken er mye billigere.

Internasjonal trend
– Bruken av pulvermat skyldes at mange ønsker å bruke mindre tid på matlaging. Vi har gått inn i dette med et ønske om at folk skal få best mulige ingredienser i pulverposene, sier professor Ingvald Strømmen, en av fedrene til den nye teknologien. På de 16 årene siden oppfinnelsen ble gjort, har forskerne testet tørkemetoden på et stort antall råvarer.