Ocean Space Race
En fredag i mars hvert år samles rundt 400 skoleelever og 30 lærere fra 25 skoler over hele landet ved havbassenget på Marinteknisk Senter i Trondheim. De er i Teknologihovedstaden Trondheim i forbindelse med Ocean Space Race, som arrangeres i regi av NTNU, SINTEF Ocean og Samarbeidsforum Marin. Elevene konkurrerer om skipsdesign og tester ut skipsmodeller utviklet i faget "Teknologi og forskningslære". Den landsomfattende konkurransen er et konkret tiltak for å øke interessen for realfag og havromsteknologi. I løpet av en hel dag får de testet sine farkoster i verdens største havlaboratorium samt foredrag fra fagfolk og næringsliv, og fått omvisning og faglige foredrag fra professorer og unge fagfolk.
Arrangører er NTNU Institutt for marin teknikk og SINTEF Ocean og Samarbeidsforum Marin (et samarbeidsforetak mellom næringsliv, NTNU og marinstudentene). Konkurransen finner sted i Havlaboratoriet, som sto ferdig i 1981. På programmet står også faglige foredrag og omvisning i forskningsanlegget. En fagjury vil kåre vinnere i de ulike klassene, og en fremtredende politiker eller akademiker deler ut premier ved dagens slutt. De enkelte skoler har holdt lokale konkurranser på forhånd og stiller med sin beste elevgruppe.
Teknologi og forskningslære er et fag i videregående skole som ble introdusert ifbm. Kunnskapsløftet. Faget er særlig aktuelt for de som ønsker seg inn på ingeniørstudier. Faget fokuserer i hovedsak på praktisk bruk av realfag og kan derfor fungere som et supplement til de andre realfagene. Faget skal være et såkalt «realfagsinspirerende fag».
Ocean Space Race er en storsatsning fra kunnskapsmiljøene i Teknologihovedstaden Trondheim for å få ungdom til å få øynene opp for realfag, F&U og havromsteknologi, og gjennomføres i samarbeid med maritime næringsaktører.