Til hovedinnhold
Norsk English

Smartere transport – Møre og Romsdal: L3.1 Landbasert kontrollrom

Sammendrag

Denne rapporten er utarbeidet på oppdrag for Møre og Romsdal fylkeskommune som del av prosjektet Smartere Transport – Møre og Romsdal. Hovedmålet har vært å utrede et felles kontrollromskonspet for prosjektets brukercase – Pendelfergen i Kristiansund og den hurtiggående Langevågsbåten i Ålesund.

Sentralt for konseptet er utledning av mulige krav som bør stilles til kontrollrommet og tilhørende operatører for autonom passasjertransport til sjøs, hvorpå et særlig fokus er rettet mot å avdekke hvilke oppgaver som skal utføres, hvilke hendelsestyper en operatør skal agere på, forholdet mellom frekvens og hendelsestyper, og ikke minst hva som kan sies omkring nødvendig responstid for operatør. Betraktninger er også gjort opp mot hvor mange operatører det vil være behov for, samt antakelser omkring tidsbruk for ulike aktiviteter som overvåking, styring, og andre av mer generell art.

Rapporten gir totalt sett grunnlag for identifisering av prioriterte satsninger som er nødvendig for å kunne realisere et kontrollromskonsept for autonom passasjertransport til sjøs med autonomigrad 3-4 som beskrevet i Smartere Transport L2.2.

Kategori

Rapport

Språk

Norsk

Institusjon(er)

  • SINTEF Ocean / Energi og transport

År

2022

Forlag

SINTEF Ocean AS

ISBN

978-82-7174-437-3

Vis denne publikasjonen hos Cristin