Til hovedinnhold
Norsk English

Reduksjon av smeltevann fra fisketransport

Sammendrag

Undersøkelser i prosjektet viser at det er store forskjeller mellom de ulike aktørene i bransjen med tanke på
temperaturkontroll av fisk. Hovedutfordringen med avrenning ligger nok hos produsentene, der fisken generelt
ikke blir tilfredsstillende nedkjølt. De aller fleste som deltok i studien har et temperaturmål på 1-3 °C for fisk som
pakkes med is, noe som vil gi smelting av is og avrenning under lagring og transport. Det finnes flere tilgjengelige
metoder for å samle opp smeltevann som produseres. Tette kasser fremstår som et alternativ som raskt kan
implementeres hvis fisken er tilstrekkelig nedkjølt. Et annet alternativ er å montere oppsamlingstanker på
lastebilene. Det var til dels store forskjeller hvilket fokus avrenning hadde i Irland, Island og Færøyene. Færøyene
hadde det beste systemet med organisert oppsamling og mottak av avrenningsvann. Den matematiske modellen
som ble utviklet, bekrefter at temperaturen på fisken har størst innvirkning på avrenningen, men at lastebilen også
må gjøre sin del av jobben. Det anbefales at fisken er kaldere enn 1 °C, og at lastebilen stilles inn på -1 til 0 °C.
Les publikasjonen

Kategori

Forskningsrapport

Språk

Norsk

Forfatter(e)

Institusjon(er)

  • SINTEF Narvik
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • NOFIMA

År

2023

Forlag

Nofima

Hefte nr.

7/2023

ISBN

9788282967426

Vis denne publikasjonen hos Nasjonalt Vitenarkiv