Til hovedinnhold
Norsk English

Nasjonal betydning av sjømatnæringen - En verdiskapings- og ringvirkningsanalyse med data fra 2015 og 2016 - OC2017 A-105

Sammendrag

Verdiskapingen totalt i den norske sjømatnæringen, inklusive ringvirkninger var på 93 milliarder kroner i 2016. Veksten fra 2014 har vært særlig sterk innen oppdrett av laks og ørret grunnet gode markedsforhold, men det har også vært pen vekst både i flåteledd og industrisiden av fiskerinæringen. Dette bidraget til BNP ble skapt fra en samlet produksjonsverdi på 236 milliarder kroner.


Samlet sysselsettingseffekt av norsk sjømatnæring summerte seg til om lag 55 000 årsverk de to siste årene. Halvparten av sysselsettingen skjer direkte i næringen, og like mange som ringvirkningseffekt i tilknyttet næringsliv.


Verdiskapingen per årsverk i sjømatnæringen er høy- og spesielt høy innen oppdrett av laksefisk. Havbruk har den 3. høyeste verdien blant all næringsvirksomhet i landet, oljenæringen medregnet i 2016.


Rapporten er en del av en serie ringvirkningsanalyser av norsk sjømatnæring som har blitt gjennomført med sammenhengende dataserier fra 2004.
Les publikasjonen

Kategori

Rapport

Språk

Norsk

Forfatter(e)

  • Roger Richardsen
  • Heidi Bull-Berg
  • Inger Lise Tyholt Grindvoll

Institusjon(er)

  • SINTEF Ocean / Fiskeri og ny biomarin industri
  • SINTEF Community / Mobilitet og samfunnsøkonomi

År

2017

Forlag

SINTEF Ocean

ISBN

978-82-7174-288-1

Vis denne publikasjonen hos Cristin