Til hovedinnhold
Norsk English

Sensitivitetsanalyse og kostnadsgrunnlaget i SAMDATA; effekt på kostnadsindeks og totale utgifter

Sammendrag

Rapporten er todelt; en sensitivitetsanalyse av kostnadsindeksen og en dekomponering av ekstra-ordinære utgifter ved regnskapene i 2001.

Kostnadsindeksen, eller relativt kostnadsnivå, er en av de mest brukte indikatorene på helseforetakenes produktivitet. Per definisjon skal kostnadsindeksen vise kostnader per korrigerte opphold (DRG-aktivitet) for et foretak relativt til et landsgjennomsnitt. Denne rapporten tester ut alternativ oppbygging av kostnadsgrunnlaget som benyttes ved utregning av kostnadsindeksen. Det er flere forutsetninger som må være korrekte for at kostnadsgrunnlaget skal være korrekt, og den viktigste forutsetningen i så måte er knyttet til estimering av kostnader til poliklinisk virksomhet. Det konkluderes med at den kostnadsindeks som ble presentert for 2003 opprettholdes. Kostnads-indeksen vil fortsatt bli presentert på sykehus/helseforetaksnivå, men med ytterligere presiseringer av svakheter ved indikatoren ved sammenligning mellom sykehus/foretak.

Det var ekstraordinære forhold knyttet til sykehusregnskapene i 2001 som gjorde sammenligningen med 2002 vanskelig. Dette var i hovedsak knyttet til ekstra utgifter til pensjon og ”13-måneders-effekten”. Rapporten drøfter hvor store disse effektene faktisk var, og estimerer hvordan utgiftene hadde vært dersom ekstraordinære forhold hadde blitt hensyntatt ved beregning av totale utgifter. Det konkluderes med at tidsserien ikke bør endres da det er mangelfulle data for noen fylker, men at det i senere utgaver av SAMDATA bør henvises til resultatene i denne rapporten.
Les publikasjonen

Kategori

Rapport

Oppdragsgiver

  • SINTEF AS / 78H036

Språk

Norsk

Forfatter(e)

  • Kari Nyland
  • Ivar Pettersen
  • Liv Heidi Wiig Torvik

Institusjon(er)

  • SINTEF Digital

År

2005

Forlag

SINTEF

ISBN

8214036801

Vis denne publikasjonen hos Cristin