Til hovedinnhold
Norsk English

Feil om katalysatorer

Sammendrag

Feil om katalysatorer
DNs oppslag 7. september om bilers katalysatorer er egnet til å skape unødig frykt.
Artikkelen gjengir et oppslag i danske "Ingeniøren". Ifølge dette nettstedet skal forskning ha vist at bittesmå stykker med jern fra bilenes katalysatorer ender opp i hjernevevet vårt. Vi som jobber med katalysatorforskning ble både overrasket, nysgjerrige og ikke så rent lite skeptiske da vi leste dette.
Som belegg for sin påstand viser "Ingeniøren" til forskning publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).
Men når vi leser PNAS-kilden, finner vi verken påstander om eller dokumentasjon på at partiklene kommer fra bilkatalysatoren.
Det som framholdes, er at partiklenes form og struktur tyder på at de er dannet ved høy temperatur, dvs. utenfor menneskekroppen og ved en eller annen menneskelig aktivitet. Bilkatalysatoren brukes videre som eksempel på at små mengder materiale kan «lekke»; dette gjelder lekkasje av knapt målbare mengder av edelmetallet platina, og er kjent. Det har til nå ikke vært mulig å påvise effekter av dette, men det er selvsagt grunn til å holde fenomenet under oppsikt.
Men å gå derfra til å si at store mengder jernholdige nanopartikler «lekker» fra den samme innretningen, er en konklusjon tatt ut av løse luften. Den er direkte feil og er heller ikke en påstand fra forfatterne av PNAS-arbeidet.
Bilkatalysatoren bidrar til betydelig bedre luft og helse for de fleste av oss.
Det å omtale en så viktig miljøteknologi negativt uten dokumentasjon, skaper kun unødig frykt.
Professor Hilde Venvik, NTNU og seniorforsker Rune Lødeng, SINTEF

Kategori

Leserinnlegg

Oppdragsgiver

  • Norges forskningsråd / 246862
  • Norges forskningsråd / 237922

Språk

Norsk

Forfatter(e)

Institusjon(er)

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • SINTEF Industri / Prosessteknologi

Dato

15.09.2016

År

2016

Publisert i

Dagens næringsliv

ISSN

0803-9372

Vis denne publikasjonen hos Cristin