Til hovedinnhold
Norsk English

Teknologi for tørking av insektslarver

FN anslår et behov for hele 70 prosent økt matproduksjon innen 2050, og insekter er blant råvarene som kan bidra til å komplementere fôringredienser. Dette prosjektet skal undersøke tørketeknologier for prosessering av sort soldatfluelarve, som er avgjørende for at norsk industriell produksjon av insektslarver skal kunne bli et godt og bærekraftig alternativ.

Kontaktperson

Det er et stort behov for alternative og bærekraftige proteinkilder i fôr, og sort soldatfluelarver produsert i Norge har potensial til å komplementere de tradisjonelle fôringrediensene på sikt. Det kan blant annet bidra til å utnytte matsvinnet som i dag dannes fra landbruket, og i den forstand heve graden av bærekraft.

Insektindustrien er imidlertid fortsatt ung i Europa, og helt ny i Norge, og per i dag er det ikke etablert prosesseringsmetoder som ivaretar ønskede kvaliteter i insektsmelet. Dagens tørkeprosess er også så energikrevende at klimaavtrykket foreløpig ikke er helt på nivå med tradisjonelle fôrråvarer.

Målet med prosjektet er å identifisere og evaluere energieffektive tørketeknologier for prosessering av sort soldatfluelarve. Prosjektet skal undersøke hvilke tørketeknologier som er aktuelle for prosessering av sort soldatfluelarve, og blant annet egnet tørketid og -temperatur vil bli kartlagt.

Ulike parametere under (pre)prosessering påvirker kvaliteten i råstoffet, og dermed også kvaliteten på sluttproduktet. Testene vil bestå av laboratorieforsøk, samt en vurdering av egnethet for oppskalering til industriell produksjon, med et ønske om å produsere ingredienser som oppfyller markedets krav til kvalitet, pris og miljømessig bærekraft.

insekter i forskjellige bokser

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2025

Prosjektet er et forprosjekt finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA)

Prosjektpartner: Pronofa