Det er et stort behov for alternative og bærekraftige proteinkilder i fôr, og sort soldatfluelarver produsert i Norge har potensial til å komplementere de tradisjonelle fôringrediensene på sikt. Det kan blant annet bidra til å utnytte matsvinnet som i dag dannes fra landbruket, og i den forstand heve graden av bærekraft.
Insektindustrien er imidlertid fortsatt ung i Europa, og helt ny i Norge, og per i dag er det ikke etablert prosesseringsmetoder som ivaretar ønskede kvaliteter i insektsmelet. Dagens tørkeprosess er også så energikrevende at klimaavtrykket foreløpig ikke er helt på nivå med tradisjonelle fôrråvarer.
Målet med prosjektet er å identifisere og evaluere energieffektive tørketeknologier for prosessering av sort soldatfluelarve. Prosjektet skal undersøke hvilke tørketeknologier som er aktuelle for prosessering av sort soldatfluelarve, og blant annet egnet tørketid og -temperatur vil bli kartlagt.
Ulike parametere under (pre)prosessering påvirker kvaliteten i råstoffet, og dermed også kvaliteten på sluttproduktet. Testene vil bestå av laboratorieforsøk, samt en vurdering av egnethet for oppskalering til industriell produksjon, med et ønske om å produsere ingredienser som oppfyller markedets krav til kvalitet, pris og miljømessig bærekraft.
