Manglende nettkapasitet er et økende problem, og er en reell barriere mot ønsket, grønn omstilling av det norske samfunnet.
I MaksGrid skal nettselskap, teknologiselskap og FoU-leverandører sammen utvikle og teste ut nye løsninger for koordinert automatisk systemstyring, dynamiske overføringsgrenser og risikobasert drift og planlegging, og evaluere sammenheng og samlet virkning av disse løsningene.
Løsningene skal bidra til å frigjøre kapasitet til nytt forbruk og fornybar produksjon ved at kraftnettet utnyttes maksimalt, men uten at det går ut over forsyningssikkerheten og eksisterende nettkunder. Selv om det bygges ny kapasitet, er det også nødvendig å optimalisere bruken av det eksisterende nettet både for å akselerere grønn omstilling og begrense kostnader. Digitalisering og annen ny teknologi gir muligheter for bedre sanntidsdata fra nettet, mer dynamikk i drift og driftsplanlegging, riktigere risikovurderinger og bedre kommunikasjon automatisering av ressurser i nettdriften.
Kombinerer ulike tiltak
Det unike i dette prosjektet er kombinasjonen av tre ulike tiltak for å bidra til økt optimalisering av strømnettet. Vår hypotese er at det store potensialet for å øke utnyttelsen av nettet utløses først når disse tre tiltakene kombineres:
- koordinert automatisk systemvern
- dynamiske overføringsgrenser
- risikobasert drift
Dette er de tre sentrale forskningsutfordringene som SINTEF-forskere skal bidra med gjennom MaksGrid-prosjektet:
- undersøke hvordan nettets kapasitet og robusthet kan økes gjennom koordinert automatisk systemstyring. Hvordan kan man best koordinere ledig kapasitet mellom nettnivåene?
- etablere og tilpasse modeller og metoder for analyse, planlegging og gjennomføring av tiltak ved hendelser i et nett som driftes basert på dynamiske lastgrenser.
- etablering og tilpasning av hensiktsmessige metoder for beregning av risiko for ulike formål og på ulike nettnivå.
Norges posisjon
I tillegg til samfunnsnytten i prosjektet, vil MaksGrid-prosjektet unike karakter kunne spille en sentral rolle som en demonstrator av norsk teknologi for både nasjonal og internasjonal kommersialisering. I prosjektet blir teknologiløsningene testet og verifisert, noe som bidrar til å validere systemenes ytelse og pålitelighet i praksis.
Prosjektet vil ikke bare styrke norske selskapers posisjon på det globale markedet, men også bidra til å fremme Norges omdømme som en ledende aktør innen grønn teknologi og bærekraftig energiforsyning.