Til hovedinnhold
Norsk English

Barn, oppmerksomhet og sykling

SINTEF har på oppdrag fra Trygg Trafikk gjennomført en studie om syklende barns oppmerksomhet i trafikken.

Kontaktperson

Studie om syklende barns oppmerksomhet. Foto: SINTEF
Studie om syklende barns oppmerksomhet. Foto: SINTEF

Barn i alderen i alderen 8-10 år sykler mye i trafikken. Vi vet at evnen til å orientere seg og bruke oppmerksomheten riktig ikke er fullt utviklet ennå hos hos så små barn. SINTEF har på oppdrag fra Trygg Trafikk gjennomført et prosjekt på Eberg Trafikkgård i Trondheim for å studere barns oppmerksomhet. 60 barn fra 3-5 klasse deltok i studien.

Barna syklet fire runder i en planlagt rute der det var satt opp tre blinkende lamper (L1-L3). De to første rundene skulle de se på lampene som blinket, mens de ikke skulle se på lampene de to neste rundene. Hensikten var å finne ut om de greide å la være å se på lampene de to siste rundene. Barna brukte en brille som registrerte om de hadde sett på lampene eller ikke. Brillen hadde innebygd kamera som filmet der de syklet og hvor de festet blikket.

Studien viste at alle barna så på lampene de to første rundene, mens 40 prosent så på lampene de to siste rundene, når de ikke skulle gjøre det. Dette viser at mange barn i 3.-5. klasse ikke greier å styre oppmerksomheten. De utsettes derfor for fare når de ferdes trafikken, som er mer komplisert enn testløypa vi gjennomførte på Eberg Trafikkgård.

Neste fase i prosjektet er å utvikle et nytt opplæringsprogram for å trene oppmerksomheten ved hjelp av Virtual Reality (VR). Programmet skal prøves ut i løpet av 2018, og resultatene sammenlignes med barn som har fått tradisjonell trafikkopplæring.

Prosjektet har fått flott omtale i både NRK Midt-Nytt og Dagsrevyen.

Les også Gemini-artikkelen Hvor oppmerksomme er barn i trafikken?

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2017 - 2018