Til hovedinnhold
Norsk English

Forbedret ytelse og levetid på strekksystemer ved hjelp av nanoteknologi

Prosjektet har som mål å øke levetiden på hydrauliske strekksystemer til marine stigerør i oljebransjen. Ved å forlenge levetiden på de kostbare delene, øker lønnsomheten og miljøet spares.

Kontaktperson

NOV prosjekt, SINTEF, NTNU
Nuria Espallargas, professor ved NTNU, jobber i NOV-prosjektet sammen med NTNU-stipendiaten Szymon Czeslaw Bernat og seniorforsker Sergio Armada ved SINTEF. (Foto: SINTEF)

Dagens hydrauliske strekksystemer (DRT) som brukes i oljebransjen, blir påvirket av friksjon, slitasje, korrosjon og mekanisk stress. Det kan koste millioner av kroner å bytte deler av strekksystemet, og det er mye å spare på å forlenge levetiden slik at driftsstoppene blir færre.

Strekkmaskinene inneholder hydraulisk væske som består av 60 % vann og en kjemisk sammensetning med tilsetningsstoffer som skal redusere friksjon og slitasje på bevegelige overflater.
I prosjektet ser utviklerne på DRT-systemet som en helhet for å få ned kostnadene. Det inkluderer blant annet væsker, foringsbånd, tetninger, materialer og overflater.
Nanoteknologi kan benyttes i væsker, overflatebelegg, sylindre, stigerør, tetninger, føringskabler og andre systemkomponenter.

SINTEF har kompetanse på tribologi og nanoteknologi, og skal i prosjektet se på hvordan friksjon, slitasje og smøring av deler i bevegelse fungerer sammen, samt de ulike parameternes betydning for systemet i sin helhet. I første omgang ser forskerne på hvordan nanoteknologi kan benyttes til å optimalisere smøremidler og andre fluider. Senere i prosjektet skal de ta for seg metallmaterialer og polymerer. SINTEF/NTNU utfører testing på laboratorieskala av nye materialer de får inn, og av materialer som prosjektet utvikler selv.

National Oilwell Varco (NOV), SINTEF og NTNU er samarbeidspartnere i NANO2021-prosjekt.
NANO2021 er forskningsrådets store satsing på nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer for perioden 2012–2021.

For mer info om prosjektet, se http://www.forskningsradet.no/prognett-nano2021/Nyheter/Vil_doble_levetiden_pa_strekksystemer_med_nanoteknologi/1254009632429/p1253969916274

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

15.08.2013 - 14.08.2017

Utforsk fagområdene