Til hovedinnhold
Norsk English

Smart bekledning for bedre helse og ytelse i nordområdene - ColdWear

ColdWear: Tekstiler, sensorer og klær for økt sikkerhet, ytelse og komfort ved arbeid i nordområdene.

ColdWear
Foto: Statoil

Det kalde og harde klimaet i nordområdene representerer en trussel for å arbeide ytelse og sikkerhet. Fremgang innen materialer for smarte klær og instrumentering tilbyr et stort potensiale for klær som kan forbedre arbeidsforhold, og vi kan tilby den norske tekstilindustrien en unik posisjon til å utvikle lønnsomme produkter for applikasjoner i kalde og våte omgivelser.

ColdWear skal dekke de grunnleggende mekanismene for hvordan samspillet mellom miljømessig eksponering, klær, arbeidsbelastning og fysiologiske regelverk påvirker arbeidsforholdene. ColdWear vil få kunnskap om hvordan vi kan integrere sensorer i klær, noe som forbedrer brukerens sikkerhet uten å redusere komforten og arbeidsprestasjonene. ColdWear skal utvikle grunnleggende forståelse av hvordan komfort og ytelse kan forbedres i denne situasjonen. Kjernen av ColdWear er å utvikle sensorer og materialer som gir en betydelig økning i ytelse. For å nå dette målet må en tverrfaglig tilnærming tas blant samarbeidet mellom arbeidsfysiologi, materialvitenskap og sensorteknologi.

Hovedmålet med ColdWear er å skape kunnskap og vitenskapelig bakgrunn for å utvikle nye klesløsninger som gir en betydelig økning i ytelse og sikkerhet for operasjoner i nordområdene.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2010 - 2013

Medarbeidere

Relevante lenker