SINTEF tester hundre år gamle låvebjelker
Mange gamle trebjelker kan gjenbrukes i bærekonstruksjoner i nye bygg. Men hvordan kan vi sortere brukte bjelker bare etter utseendet?
Mange gamle trebjelker kan gjenbrukes i bærekonstruksjoner i nye bygg. Men hvordan kan vi sortere brukte bjelker bare etter utseendet?
Det haster med å finne varig og standard praksis for sirkulære løsninger. For å komme i mål kreves det koordinert innsats fra alle aktører i byggenæringen, inkludert politiske beslutningstakere.
Et nytt forskningsprosjekt i EU skal bidra til mer nøyaktig og standardisert informasjon om byggematerialer og deres egenskaper. Målet er mer ombruk i byggenæringen, og SINTEF leder piloten på Svalbard.
Alt tyder på at vulkansk pozzolan fra Island kan erstatte store deler av klinkeren i fremtidens betong.
Samarbeidsavtalen bidrar til lett tilgjengelig produktdokumentasjon for byggenæringen.
De siste 15 årene har klebeprodukter, og spesielt teip, gjort sitt inntog på det norske markedet. Manglende kunnskap om hvordan teip og klebeprodukter fungerer generelt – og over tid – har blitt kartlagt i et forskningsprosjekt ved SINTEF.
I 2023 skjedde det mye i FME ZEN. Beviset for det finner du i årsrapporten som nå er klar.
Glass blir stadig mer brukt i norske byggverk, i fasader, som tak og som rekkverk. Parallelt med den økte bruken, får vi i SINTEF også flere henvendelser om skader på glass.
Ny kunnskap belyser hvilke strategier som trengs for å fremme økt ombruk av byggematerialer.