Til hovedinnhold
Norsk English

Baneplanlegging

En av de viktigste komponentene bak autonom robotikk er baneplanlegging. Baneplanlegging går ut på å bestemme hvordan en robot skal bevege seg for å nå sine mål, samtidig som den unngår hindringer.

Kontaktperson

I for eksempel et såkalt «bin-picking» problem har en robotarm som oppgave å plukke opp og flytte gjenstander fra en beholder. Dette innebærer å generere gyldige grep basert på sensormålinger, for eksempel et dybdekamera, og generering av en gyldig bane som roboten kan følge for å plukke opp og flytte objektet samtidig som man unngår hindringer og tar hensyn til andre begrensninger. Vi tilbyr ekspertise innen utvikling og testing av slike baneplanleggingsmetoder for både robotmanipulatorarmer og mobile robotplattformer. Vi har ekspertise på å bygge lett implementerbare løsninger basert på standardverktøy som ROS og MoveIt, samt forskning på planleggingsmetoder bygget for å passe brukerdefinerte brukstilfeller og krav.

I mange tilfeller kan imidlertid gjenstander i omgivelsene rundt roboten eller selve robotbasen være i bevegelse. I slike tilfeller må det utvikles effektive sanntids-baneplanleggingsmetoder for å ta hensyn til det dynamiske miljøet. Gjennom vår forskning har vi ekspertise på optimaliseringsbaserte baneplanleggere, som planlegger bevegelser som unngår eller samhandler med dynamiske objekter i sanntid.

Utforsk fagområdene