Kvalitet og kontroll
Vannkvalitet i lukkede oppdrettsanlegg bestemmes i stor grad av mikrober som finnes i anlegget. Bestemte mikrober er essensielle for å opprettholde god vannkvalitet ved nedbryting av organisk materiale og fjerning av nitrogenforbindelser. Andre mikrober kan redusere vannkvaliteten og fiskehelse siden dem kan være patogene eller produsere uønskete stoffer (f. eks. H2S og smaksstoffer).
Alle disse mikrober er medlemmer i det mikrobielle samfunnet, som er forskjellig på forskjellige lokasjoner i RAS og på fisken (hud, gjeller, tarm).
Detaljert informasjon om sammensetning, endringer og funksjoner av mikrobesamfunn er viktig for å kunne kontrollere vannkvaliteten, oppdage negative trender og sette i gang målrettete tiltak før fiskens helse blir påvirket og økonomiske tap oppstår.
Tekniske muligheter og kunnskap i SINTEF
SINTEF har "state of the art" teknologisk utstyr og vitenskapelig kompetanse for utvikling av innovative løsninger for å øke biosikkerhet, kvalitet og produksjon innenfor akvakultur og havbruk. Basert på høy kompetanse og tverrfaglig forskning er SINTEF en nasjonal og internasjonal anerkjent aktør for å levere moderne og skreddersydde løsninger etter industriens behov og standard.