Til hovedinnhold
Norsk English

Kuldeforsker oppfordrer: – Følg med på dyrene!

– Slipp kattene inn, oppfordrer SINTEFs seniorforsker, Øystein Wiggen. Foto: Mala Wang-Naveen.
Nå kommer sprengkulden, også for dyrene. – Kle på hunden og slipp kattene inn, sier kuldeforsker Øystein Wiggen.

På første arbeidsdag i det nye året, våknet mange til oppfordringen om å vurdere hjemmekontor. Andre trosset advarslene om snøkaos, og spente på seg skiene. Vi kan finne frem ulla, men kan sibirkulda være farlig for dyrene våre?

Potesokker nå!

Kuldeforsker Øystein Wiggen kan bekrefte at det nå gjelder å følge med på dyrene.

– Kulde ned mot 20-30 minugrader kan være farlig for dyrene om de ikke får vår hjelp. For hunder gjelder varmedekken og potesokker nå, og huskatter må ha mulighet til å komme seg inn. Ville dyr som rådyr, elg og hjort holder seg i ro og sparer på energien, så det er viktig at vi ikke stresser dem.

Men Wiggen, som først og fremst forsker på mennesker, understreker at kulda ikke er farlig. Det gjelder å følge med på både egne og dyrenes kroppslige signaler.

Skal bare…

– Man kan fort falle for «jeg skal bare»-tanken, men det kan få konsekvenser om temperaturen ute er mellom 20 og 30 minusgrader. For eksempel bør man dekke til bar hud, noe som er særlig viktig hvis man sykler eller går fort på ski. Vinden øker risiko for frostskader. Man må også være ekstra forsiktig med å ta på materialer som har aluminium i seg, uten hansker på. Det kan være snakk om noen få sekunder før frostskade oppstår.

Hva er det som kan inneholde aliminium?

– For eksempel skistaver og sykler. Innen vinterturisme ser vi at folk fort kan bli stillesittende, og de klager ikke over en del tegn på at de begynner å bli farlig kalde, forklarer Wiggen.

Kuldas tre faser

Øystein Wiggen sier at kulda kan ta deg i tre faser:

  • Først kjenner du at du er kald, og kroppen vår er mest følsom for endringer i temperatur.
  • Så kommer smerten. Da gjelder det å lytte til kroppen, og sørge for at fingrene, tærne eller huden blir dekket til. Nå bør du få varmen tilbake i kroppen, og hvis mulig ta deg en tur innendørs.
  • I tredje fase slutter du å kjenne noe som helst og du blir nummen.

Da er det fare på ferde, for da snakker vi om hudtemperaturer på åtte grader eller lavere.

– Det er i denne fasen at man kan få frostskader. Er man i aktivitet kan man føle seg god og varm fordi kjernetemperaturen i kroppen er høy. Da er det en fare for at man ikke opplever kulda som faktisk kan gjøre skade på eksponert hud, forklarer Wiggen.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson