Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-forsker fikk Kongens fortjenestemedalje

Truls Gjestland mottok torsdag Kongens fortjenestemedalje i Studentersamfundet. Foto: foto.samfundet.no
Truls Gjestland mottok torsdag Kongens fortjenestemedalje i Studentersamfundet. Foto: foto.samfundet.no
Etter mange år som forsker i SINTEF ble seniorforsker Truls Gjestland 16. mars tildelt Kongens fortjenestemedalje.

Den betydelige innsatsen som frivillig for Studentersamfundet i Trondheim og Sør-Trøndelag Skikrets, er også bakteppet for den gjeve prisen.

- Det er folk i Studentersamfundet som har tatt initiativ til denne galskapen, og så har de fått med seg SINTEF, Trondhjems Skiklub og Sør-Trøndelag skikrets som ivrig heiagjeng. Jeg ble oppringt for noen uker siden og spurt om jeg «ville motta Kongens fortjenestmedalje». Jeg ble jo litt satt ut med en gang, men etter hvert har jeg jo fordøyd nyheten, sier Truls Gjestland og legger til: 
 
- Det er selvsagt stor stas å få denne anerkjennelsen for det man har drevet på med.  

Her kan du lese om Truls i Adresseavisen.

Stor innsats for å gi barn skiglede

Sommeren 2021 fikk Truls og kona Marthe Gjestland tildelt æresmedlemsskap i Sør-Trøndelag skikrets. De to har gjennom 34 år gjort en stor innsats som frivillige i Gråkallen Skileik i Trondhjems Skiklub. De var i 1989 initiativtagere til å etablere skilek ved Skistua i Bymarka i Trondheim, for at alle barn skulle få oppleve gleden av å være ute i skog og mark med ski på bena.  

Siden da har de drevet Gråkallen Skileik på frivillig basis, og i dag er det totalt et sted mellom 12.000-15.000 barn på besøk i løpet av en vinter. Arbeidet innebærer rundt 700 frivillige timer i løpet av en vinter – fra tidlig oppstart om morgenen for å gjøre området klart til barna kommer, til veiledning underveis mens barna er på besøk. For at alle barn skal føle seg velkommen og inkludert, har Marthe og Truls Gjestland samlet inn brukt utstyr og varmt tøy til utlån og bytte de som trenger det. 

Truls Gjestland har vært aktiv i Studentersamfundet i Trondheim siden 1963. Han har vært Samfundsleder, leder av Finansstyret, medlem av Rådet i Samfundet, og vært medarbeider i studentavisa Under Dusken. I tillegg har Truls spilt i fire UKE-revyer og i 25 år holdt på med «Supperevyen» som oppfører gamle revynummer under kulturfestivalen UKA. 

Anerkjent forsker innen akustikk

I 1967 gikk Truls rett fra sivilingeniørstudier på NTH til akustikkmiljøet i SINTEF. Og i dag er han en meget aktiv og anerkjent forsker innen akustikk, noe som har omfattet både aspektene rundt sjenanse av støy i befolkningen og direkte hørselsskader forårsaket av høyt støypåtrykk. Han begynte som tidligere nevnt som forsker i 1967, ble seniorforsker i 1995, fungerte i en periode som forskningssjef, og deretter vært medlem av styret i SINTEF. 

- Truls er en svært allsidig forsker som har satt sitt avtrykk i SINTEF. Det er veldig inspirerende å se hvordan han har klatret oppover karrierestigen, men alltid evnet å passe på de unge forskerne som kommer etter, sier Morten Dalsmo, som er konserndirektør i SINTEF Digital.  
 
Truls hører hjemme i avdelingen Sustainable Communication Technologies, og avdelingens forskningssjef Odd Are Svensen er også full av lovord.  

- Truls er en forsker som har dedikert livet sitt til forskningsområdet han brenner for. Likevel har han gjort så mye for folk rundt seg, både på jobb og utenom. Som far til fire gutter har jeg også hatt gleden av Truls og kona Marthe sitt fantastiske arbeid for skisporten sin utbredelse til barn og unge i Trondheim. Som leder er det en sann glede å ha en ressurs som ham på avdelingen. Det å få være med å feire ham er en naturligvis en ære, sier Svensen.  

Kontaktpersoner