Til hovedinnhold
Norsk English

Klar melding til Vestre: - Få på plass forskningssentre for næringsrettet digitalisering

Næringsminister jan Christian Vestre og konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv
Næringsminister Jan Christian Vestre fikk klare råd om digitalisering fra noen av Norges fremste toppledere, deriblant konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, under konferansen Digital fremtid 2022.
Sats på næringsrettet forskning, sensorteknologi, datadeling og IKT-utdanning! Toppledere ga næringsminister Jan Christian Vestre klare råd da han deltok i debatt under Digital fremtid 2022.

- Har vi djerve nok mål for hva vi vil med Norge som digitaliseringsnasjon? Vi har mål på klima, eksport, en lang rekke ting. Men et skikkelig djervt mål på hvordan Norge skal lede an i verden på digitaliseringen, det hadde vært en spenstig oppgave å diskutere, sa en tydelig engasjert næringsminister Jan Christian Vestre til SINTEFs konsernsjef og ordstyrer under topplederdebatten, Alexandra Bech Gjørv, på Digital fremtid 2022. Hun hadde invitert statsråden og toppledere fra TOMRA, Nortura, Yara, KONGSBERG Gruppen og Tekna til debatten "hvem akselerer det grønne og digitale skiftet i Norge – og hva gjør de?".

Gikk du glipp av debatten, kan du se den her:

Og topplederne hadde klare meldinger til Vestre.

- Jeg tror det er bra å tenke på mål for digitaliseringen, men jeg tror vi må spisse det hvis vi virkelig skal akselerere digitalisering og bærekraft. Jeg tror vi må finne teknologiske fagmiljøer hvor Norge virkelig kan være ledende og skape ledende industrier. Så kan vi skape ambisiøse mål innenfor det, sa CEO Tove Andersen i TOMRA.

Trenger folk med kompetanse på digitalisering 

- Vi må finne de miljøene vi allerede i dag er sterke på. Jeg mener sensorteknologi er et sånt miljø, la hun til og fikk støtte av konsernsjef Geir Håøy i KONGSBERG Gruppen, som ei likhet med TOMRA er store på sensorer. Håøy hadde også to andre hjertesaker.

- Vi er nødt til å utdanne flere folk både på software og digitalisering. Vi er nødt til å få digitalisering inn i alle studieprogrammene, var hans første klare melding. Det andre han var opptatt av å få frem var knyttet til et stadig tilbakevendende tema på Digital fremtid 2022: Samarbeid og datadeling.

- Vi ønsker at det offentlige tar eierskap til data. Hvorfor ikke dele ikke-konkurransesensitiv data? Da må myndighetene gå inn og sørge for å få samlet inn og delt det ut til de som ønsker å bruke disse dataene til å innovere, sa Håøy henvendt til Vestre.

- Få på plass forskningssentre for næringsrettet digitalisering

- Vi er nok helt i verdenstoppen på data, men vi er veldig dårlige på å bruke det, innrømmet Vestre, som lovet å få på plass industripolitikk for bruk av stordata. Han varslet samtidig en ny og helhetlig nasjonal plan for digitalisering.

President Lars Olav Grøvik i Tekna var krystallklar på hva han forventer i en slik nasjonal plan.

- Sats på næringsrettet forskning innenfor dette domenet. Lever på det dere har sagt i Hurdalsplattformen og få på plass forskningssenter for næringsrettet digitalisering. Lever på Digital 21 og det grønne veikartet. Det er viktig, for det trenger industrien, sa Grøvik.

President i Tekna, Lars Olav Grøvik (til høyre), til venstre: EVP Corporate Development og Deputy CEO, Lars Røsæg, i Yara
President i Tekna, Lars Olav Grøvik (til høyre), hadde en klar melding til næringsmiisteren: Sats på næringsrettede forskningssentre for digitalisering. Til venstre: EVP Corporate Development og Deputy CEO, Lars Røsæg, i Yara. Foto: Stine Østby/SINTEF

Hør hva næringsminister Jan Christian Vestre svarte i debatten, som du kan se i sin helhet lenger oppe i saken. Også konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura, EVP Corporate Development og Deputy CEO, Lars Røsæg, i Yara, og leder finanssektoren i Norden hos BCG, Gustav Gottebergs kom med viktige råd og betraktninger i debatten.

 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson