Til hovedinnhold
Norsk English

Norge hacket – Kan vi gjøre sikkerhet til et konkurransefortrinn?

Forestill deg at en oljeplattform, kraftnettet og de store sykehusene blir utsatt for cyberangrep samtidig. 4. mai inviterer SINTEF digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, Hydro, Equinor og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet til DN Studio for å snakke om cybersikkerhet.

Ett cyberangrep på vår kritiske infrastruktur kan vi håndtere, men hva skjer hvis en oljeplattform, kraftnettet og de store sykehusene settes ut av spill på en gang? 4. mai klokken 14.00 inviterer SINTEF til samtale om Norges beredskap i krisetider og om det er mulig å gjøre cybersikkerhet til et norsk konkurransefortrinn i DN Studio.

Bilde av kvinne
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland kommer til DN Studio for å snakke om cybersikkerhet sammen med SINTEF og en rekke andre sikkerhetseksperter. Foto: Regjeringen.no

I studio møter distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland blant andre SINTEF Digitals konserndirektør, Morten Dalsmo, for å snakke om hvilke sikkerhetsutfordringer turbodigitaliseringen av Norge har brakt med seg under pandemien. Hvor godt rustet er Norge er til å stå imot cyberangrep mot samfunnskritiske funksjoner og bedrifter?

- Vi står ved et veiskille

- Vi kan ikke lenger drive verdiskaping uten samtidig å tenke verdisikring. Vi står nå ved et veiskille. Digitaliseringen under koronapandemien har ikke bare brakt med seg muligheter, men også sårbarheter. Antall hackerangrep øker og konsekvensene for norsk infrastruktur og næringsliv kan bli katastrofale om vi ikke setter sikkerhet øverst på agendaen, sier Morten Dalsmo.

I sendingen snakker Helleland og Dalsmo med informasjonsdirektør Halvor Molland fra Hydro, som i mars 2019 ble utsatt for et massivt hackerangrep. Angrepet gjorde at Hydro måtte stenge fabrikker verden over og førte til et økonomisk tap på nærmere 800 millioner kroner. Stormen Dagmar i 2011 avdekket også betydelige sårbarheter og viste strøm- og telenettenes innbyrdes avhengighet.

Sikkerhet som konkurransefortrinn?

Hva har vi lært av disse hendelsene - og hvordan skal vi ruste oss for fremtiden? CIO Åshild Hanne Larsen i Equinor, avdelingsdirektør ved Nasjonalt cybersikkerhetssenter Bente hoff i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og senior forretningsutvikler Anders Bryhni i SINTEF Digital kommer for å svare på dette og hvordan vi skal gjøre sikkerhet til et konkurransefortrinn.

- Sikkerhet er en kritisk suksessfaktor for digitalisering. De som våkner først, som skjønner at sikkerhet må bestemme tempoet på digitaliseringen, de kommer til å få et kjempefortrinn. Når vi greier å gjøre sikkerhet til et konkurransefortrinn, da vil vi lykkes med digitalisering, sier forskningssjef ved Systemutvikling og sikkerhet i SINTEF, Maria Bartnes, som du også vil møte i DN Studio 4. mai.

Du kan se hele sendingen her.

Kontaktperson