Til hovedinnhold
Norsk English

Den omstridte vindkraften

Vindkraft i Norge er omstridt. Foto: DrimaFilm / Shutterstock / NTB scanpix
Vindkraft i Norge er omstridt. Foto: DrimaFilm / Shutterstock / NTB scanpix
Vindkraft er utskjelt og omstridt. Vindturbinene truer det biologiske mangfoldet, men noen mener de er et nødvendig onde. Andre liker dem uten store forbehold. Her har vi samlet noen saker fra arkivet om temaet.

SINTEF og NTNU har mange eksperter på fornybar energi. Her er noen saker fra Geminis arkiv:

1. Vindmøller overflødig om vi fornyer vannkraften

Denne saken er blant tidenes mest leste på våre sider. Trenger vi i det hele tatt vindmøller i Norge? Ikke om vi fornyer vannkraften, mener skribenten.

Foto: Shutterstock, NTB scanpix

2. Tre råd for bærekraftig utbygging av vindkraft i Norge

Hvordan kan vi ta vare både på natur og klimaet?  Her gir NTNU og SINTEF sine faglige råd til politikerne våre og alle som er opptatt av vindkraft.

Illustrasjonsfoto: iStock

3. Fem kilometer mellom liv og død

En av de viktigste innsigelsene mot vindkraften er at vindmøllene er skadelige for fugler og andre dyr. Vindturbiner dreper blant annet mye havørn.

Havørn. Foto: Espen Lie Dahl

4. Vindmøller og sjøfugl, side om side?

Kan vindkraft til havs kombineres med en god forvaltning av sjøfugl? Ved hjelp av GPS-logging av sjøfuglers bevegelser, har et forskningsprosjekt et kanskje overraskende svar.

Foto: Signe Christensen-Dalsgaard

5. Dra til sjøs, for noen muligheter! Dette er vind-vinn

Er løsningen kanskje å legge vindkraften langt til havs? I så fall har Norge et teknologisk forsprang. «Vær klar over at vi akkurat har forlatt startstreken i et kappløp om å bli den nasjonen som erobrer havet med vindmøller på dypt vann», heter det i denne kronikken.

Foto: CHPV/Scira Offshore Energy, NTB scanpix

6. – Må redusere oljeaktiviteten for å skape ny industri

Er vi nødt til å redusere på petroleumssektoren for å satse på havvind? Det er en reell fare for at både økonomiske og politiske aktører låses fast i eksisterende spor og hindrer utviklingen, mener forskere.

Illustrasjonsfoto: Equinor

7. Slik skaper Kina rask utvikling av sol- og vindkraft

Norge er ikke akkurat alene i kappløpet om å utvikle fornybar energi. Kinesiske myndigheter satser stort. Nå er landet verdensledende på sol- og vindkraft. Metodene som myndighetene bruker gjør at utviklingen går raskt.

Havvindmøller i Kina

Foto: Marius Korsnes

Forresten. Hva med et helt annet perspektiv til slutt?

8. Velmente klimatiltak kan gjøre vondt verre

Vet vi nå så sikkert at vindkraft er framtida? Ikke alle endringer i klimaets navn er til det beste for naturen. Fornybar energi er blant de risikable tiltakene som kanskje ikke virker eller som kan virke mot sin hensikt.

Foto: Shutterstock, NTB scanpix