Til hovedinnhold
Norsk English

Prisbelønt for nevrokirurgisk hjelpemiddel

SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv gratulerer Geirmund Unsgård (til v.) og Tormod Selbekk med pris for fremragende forskning.
SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv gratulerer Geirmund Unsgård (til v.) og Tormod Selbekk med pris for fremragende forskning. Foto: Thor Nielsen / SINTEF
SINTEFs pris for fremragende forskning i 2016 er tildelt ultralydforsker Tormod Selbekk i SINTEF og nevrokirurg Geirmund Unsgård ved St. Olavs Hospital/NTNU.

Duoen får prisen for resultater som trolig vil føre til at mer svulstvev kan fjernes hos pasienter med hjernesvulst.

Selbekk er forskningsleder ved SINTEF. Unsgård er professor i nevrokirurgi ved NTNU og klinikksjef ved Nevroklinikken ved St. Olavs Hospital. Prisen tildeles de to for forskning som vil gi bedre ultralydbilder under hjerneoperasjoner.

Når en svulst i hjernen skal fjernes, brukes ultralyd til å lokalisere den og se hvor mye som er igjen av den underveis i operasjonen.

For å lage ultralydbilder av hjernen trengs en god kobling mellom ultralydinstrumentet og hjernevevet. Etter hvert som kirurgen fjerner svulsten, oppstår et hulrom som må fylles med en væske. Denne sørger for en kopling mellom ultralyd og vev, og gjør det mulig å få fram et ultralydbilde.

Gjennom sin forskning har prisvinnerne fått frem en væske som reduserer støyen i ultralydbildene betydelig sammenliknet med saltvannsoppløsningen som brukes nå. Nyvinningen vil trolig føre til at kirurgene kan oppdage og få bort mer svulstvev enn i dag når hjernesvulster skal fjernes. Væsken skal evalueres i kliniske studier framover.

Forskningsarbeidet har alt vakt stor interesse internasjonalt og resultert i etablering av spin-off-selskapet BrainImage AS.

Prisen er på 150 000 kroner som deles mellom de to vinnerne.

Utforsk fagområdene