Til hovedinnhold
Norsk English

Oljekommuner får hjelp

Bilde av ordførere sammen med forskningsleder
Tre kommuner på Vestlandet har inngått et partnerskap med SINTEF. De har erfart at innovasjon og utvikling går raskere om lokalbedriftene samarbeider tett med forskerne.

Nylig var kommunene Sund, Øygarden og Fjell på besøk hos SINTEF, hvor de blant annet besøkte laboratoriene på Tyholt. De fikk kjenne lukten fra Skipsmodelltanken og Havbassenget, se på modeller som blir brukt i forsøk og ikke minst påført økt kunnskap om storsatsingen Ocean Space Centre. Tre ordførere og tre rådmenn, samt flere varaordførere var svært entusiastiske etter omvisningen i laboratoriene til SINTEF Ocean.

- Dette var utrolig interessant. Jeg fikk bekreftet det jeg alltid har tenkt: Vi må være tett på forskerne og bygge opp relasjoner i dette miljøet, sier Atle Dåvøy, styremedlem i Gode Sirklar AS og varaordfører i Øygarden kommune.

Bilde av ordførere foran Havbassenget

Samarbeid siden 2005

Samarbeidet med de tre vestlandskommunene har pågått siden 2005. SINTEF leder selskapet Gode Sirklar, som i løpet av de siste 11 årene har fått inn 150 millioner kroner i utviklingsmidler gjennom offentlig- og privat støtte. Pengene brukes til å engasjere folk i ulike prosjekter for å skape innovasjon og utvikling.

- Målet er å tilføre forskningsbasert kunnskap som næringslivet trenger, sier Sigmund Kvernes, direktør for regional utvikling i SINTEF.

Sund, Øygarden og Fjell skal trolig slås sammen til en storkommune i 2020. Da må de samarbeide enda tettere om å skape entusiasme i hovednæringen olje og gass, men ikke minst teknologioverføringen til havbruksnæringen. I løpet av kort tid har 2000 arbeidsplasser i oljenæringen forsvunnet og arbeidsledigheten er høy.

Sparer penger med forskerhjelp

- Vi ønsker å være fremoverlent og få et forsprang på andre gjennom å samarbeide tett med SINTEF. Vi erfarer stadig at småbedriftene prøver og feiler, før de kommer fram til gode løsninger. Vi har stor tro på at de kan komme raskere til målet om de samarbeider med forskerne. Vi tror også at samarbeid med akademikere kan være kostnadsreduserende, sier Dåvøy.

Han får støtte av styrelederen i Gode Sirklar.

- Vi politikere har veldig godt av å se hvor store muligheter som ligger i disse kunnskapsmiljøene. Dette var veldig inspirerende, sier Tom Georg Indrevik, styreleder i Gode Sirklar og varaordfører i Fjell kommune.

Etter besøket hos SINTEF Ocean, gikk turen til SINTEFs hovedkontor i Strindveien. Der fikk de en bred innføring i hva SINTEF jobber med spesielt knyttet opp imot partnerskapet mellom SINTEF og vestlandskommunene.

Kontaktperson