Til hovedinnhold
Norsk English

Fiskerne har fått egen miljøapp

Gamle fiskegarn utgjør et betydelig miljøproblem. Foto: Thinkstock
Gamle fiskegarn utgjør et betydelig miljøproblem. Foto: Thinkstock
En ny app gjør det enkelt for fiskerne å rapportere om fiskeredskapene de bruker eller mister. Det er godt nytt for både fisk, fiskere og miljøet.

FISKINFO: Tapte fiskeredskaper, som garn og teiner, har lenge vært et stort problem. Derfor har SINTEF, i samarbeid med BarentsWatch, Kystvaktsentralen og Fiskeridirektoratet, utviklet en app som skal gjøre det enkelt for fiskerne å rapportere hvor man setter ut fiskeredskaper, når man henter dem og om de går tapt.

Resultatet vil forhåpentligvis føre til en langt bedre oversikt over hvor det til enhver tid finnes fiskeredskaper, samt at langt færre gjenstander havner på ville veier.

– Tapte fiskeredskap kan skade både fisk og andre redskaper, i tillegg til miljøet. Nedbrytningstiden er naturligvis lang, forteller SINTEF-forsker Ståle Walderhaug.

Appen Fiskinfo er tilpasset Android og kan installeres fra Google Play. I dag rapporteres både utsetting av utstyr og tapt utstyr via telefon til Kystvaktsentralen, opplyser forskeren.

Sliter med manglende rapportering

Kystvaktsentralen har på sin side lenge slitt med for dårlig rapportering:

– En av grunnene er at det tidligere var for tidkrevende for fiskerne å rapportere. Vi har derfor fokusert på at appen skal gjøre det enklest mulig å få oversikt og å gi ifra seg informasjon, forteller Walderhaug.

Med appen Fiskinfo kan fiskerne rapportere raskt og enkelt med noen tastetrykk hver gang de setter ut redskaper eller må varsle om at de har mistet noe. Fiskerne har tatt godt imot den nye appen, og man kan allerede se resultater, ifølge SINTEF-forskeren.

– Dette har ført til at oversikten fiskerne nå har tilgang til er mer komplett, pålitelig og inneholder mer oppdatert informasjon.

Alle dataene som samles inn med den nye appen gir dessuten nyttig kunnskap som også kan brukes til beslutningsstøtte og i analyser.

FiskInfo-prosjektene er finansiert av Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF).