Til hovedinnhold
Norsk English

Tester Norges OL-båter

Selv små forbedringer i overflatebehandlingen på de norske OL-båtene, kan være forskjellen mellom suksess og fiasko.

- Det nærmer seg OL i Rio og vi har flere idretter som er i vann; kajakk, roing og seiling. Målet er å finne ut hvilken overflatebehandling som går raskest i vannet, sier Felix Breitschädel, som jobber både i Olympiatoppen og ved NTNU.

Det norske romiljøet med blant andre Olav Tufte i spissen, har fått testet sine båter hos MARINTEK helt siden 2000. Forskningsinstituttet som er en del av SINTEF-konsernet, har forbedret overflater, trimmet båter og funnet ut hvilke produkter som gir minst mulig motstand i vannet. Nå gjennomføres det nye runder med utvikling av utstyret.


- Hvor mye er det å hente på å gjennomføre slike modellforsøk?
- Toppidrett handler om små marginer, så selv små forbedringer kan være gull verdt. En halv prosent forbedring gjør oss kjempeglad. Noen ganger er det nok å få en meter forbedring i løpet av 2000 meter.
- Hvor viktig er det å ha en slik testfasilitet som Skipsmodelltanken?
- Vi trenger å teste i kontrollerte omgivelser. Her har vi kontroll på fart, temperatur og krefter som vi måler. Tanken er veldig viktig for oss, sier han.
Forskningen er gjort mulig gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Olympiatoppen, NTNU og MARINTEK.
- Det er fem studenter som har et fag som heter Eksperter i team. De har valgt denne oppgaven og dermed får vi stor studentkraft som hjelper oss med å gjennomføre prosjektet, avslutter Felix Breitschädel.

Kontaktperson