Til hovedinnhold
Norsk English

Våre kunder lykkes

Tre blide herrer på scenen. Fra venstre: Lean koordinator Kenneth Gilje, Produksjonssjef Per Morten Gilje og Økonomi og HR-sjef Jon Harald Tune. Foto: Helge Heyerdahl / Lean Forum Norge
Gratulerer til Gilje Tre som vant prisen som 'Årets norske Leanvirksomhet 2015' i forbindelse med Lean Forum Norges årskonferanse. SINTEF Raufoss Manufacturing har gjennom mange år jobbet tett med bedriften. Vi har som mål å gjøre virksomheter selvgående innen Lean og gjennom våre kunders suksess når vi også våre mål.

Gilje Tre, som ble startet av brødrene Gilje i 1948, er en av landets største vindusfabrikker og eier Norges største ytterdørfabrikk på Moi i Rogaland. I forbindelse med Lean Forum Norges årskonferanse, som hadde 'Innovasjon og omstilling' som tema, ble familiebedriften kåret til 'Årets norske Leanvirksomhet 2015.'

Formålet med prisen er å løfte frem ledestjernene innenfor forbedringsarbeid i Norge, både for å anerkjenne dem og for å kunne lære av dem. De tre finalistene Hydro Aluminiun Årdal Metallverk, Ringnes Tapperi Gjelleråsen og Gilje Tre ble berømmet for å anvende strukturert forbedringsarbeid og for svært aktiv involvering av de ansatte og tillitsvalgte. Gilje Tre skilte seg ut blant finalistene med imponerende 13 000 gjennomførte forbedringer over 9 år, et sterkt kundefokus samt meget gode forbedringer i ledetid og kvalitet.

Lean reisen

– Lean reisen begynte med Petter Aamot i 2000 hvor bygging av infrastruktur og produksjonsstyring var i fokus, forteller Giljes Lean koordinator Kenneth Gilje. Fra 2006 skiftet fokuset fra hardware til software og jobbet vi, med støtte fra Kurt Lundgren, blant annet med teamstrukturen.

Lean konsulent Conny Svensson med flere har gjennom mange år jobbet tett med bedriften. – Fra 2011 var jeg med i teamet og har vi vært igjennom kursing og coaching på både operativt- og strategisk nivå. Noen milepærer på veien var Lean opplæringen til alle formenn, verdistrømsanalysen for hele bedriften, søknaden til Årets Leanvirksomhet i 2012 og 2013, tiltak basert på tilbakemelding fra Lean Forum, lesesirkelen med boken 'The Toyota Way' og lederregler etterpå.

Metodikken og arbeidssettet som har blitt kjennetegnet til SINTEF Raufoss Manufacturing har gitt gode resultater. Det går ikke ubemerket forbi at en av 'våre bedrifter' får utmerkelsen årets Leanbedrift i konkurranse med store konsern som Hydro og Ringnes. Med jubelrop og trampeklapp fikk familiebedriften med seg en viktig og anerkjent pris. Jubelen stod i taket da Mirja Weston, fra fjorårets vinner Finn.no, åpnet konvolutten og kåret Gilje til årets vinner. Vel blåst, Gilje.