Til hovedinnhold
Norsk English

Unni Steinsmo kåret til årets kvinnelige leder

F.v. Berit Rian, adm.dir. Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Unni Steinsmo, konsernsjef SINTEF, Eli Arnstad, banksjef SpareBank1 SMN, Gøril Forbord, daglig leder Technoport.
F.v. Berit Rian, adm.dir. Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Unni Steinsmo, konsernsjef SINTEF, Eli Arnstad, banksjef SpareBank1 SMN, Gøril Forbord, daglig leder Technoport.
Madame Beyer-prisen er SpareBank 1 SMN og Næringsforeningen i Trondheimsregionen sin pris til årets kvinnelige leder. Vinner i 2015 er Unni Steinsmo, konsernsjef i SINTEF.

Prisen ble delt ut på arrangementet Manifestasjon 8. september i Trondheim, med over 800 deltagere i salen.

I sin takketale sa Unni Steinsmo:

– Jeg er kjempestolt over å motta Madame Beyer-prisen. Jeg vil dere skal vite at å lede SINTEF er et privilegium. Flotte mennesker med evne og vilje til å gjøre en forskjell. Ledelse i SINTEF er samhandling og teamarbeid på alle nivå. Min ambisjon har vært å bygge en organisasjon der beslutninger tas på lavest mulig nivå; en selvnavigerende organisasjon. Jeg deler derfor denne prisen med alle de 2000 ansatte i SINTEF, sa Steinsmo.

Om Madame Beyer-prisen

Prisen er oppkalt etter en av de mektigste kjøpmannsenkene i Trondheim. Da mannen døde valgte hun selv å lede virksomhetene videre i motsetning til de fleste andre. Madame Beyer (født 1726 og døde 1810) var en meget gavmild og gjestfri dame og var nærmest en institusjon i byen.
Målet med prisen er at den kan inspirere kvinnelige ledere, og gi velfortjent honnør og oppmerksomhet.
Kriteriene er:

  • Prisen skal deles ut en gang per år til en kvinnelig leder som har sitt virke i Trondheimsregionen
  • Hun skal inneha en lederstilling med resultatansvar eller fagansvar
  • Hun skal ha oppnådd resultater som gagner bedriften og/eller næringslivet i regionen

Prisvinneren får kr 50.000,- (som fortrinnsvis benyttes til personlig kompetansepåfyll og lederutvikling) samt et kunstverk. Prisvinneren for 2015 er Unni Steinsmo, konsernsjef i SINTEF.

Juryens begrunnelse

I sin begrunnelse sier juryen som følger:

"Juryen har hatt mange sterke og gode kandidater å velge blant, og valget har i år falt på Unni Steinsmo.
Unni Steinsmo har vært en profilert leder for SINTEF i 11 år når hun nå går av som konsernsjef ved årsskiftet. Hun er utdannet sivilingeniør i kjemi og har en doktorgrad i materialteknologi. Hun var forskningsdirektør ved SINTEF i seks år før hun ble konsernsjef og har vært professor II ved NTNU siden 1996. Hun er også styreleder og styremedlem i flere forskningsrelaterte stiftelser, bl.a. Norges Forskningsråd. Hun er videre styreleder i gruveselskapet Kings Bay.
Det å lede SINTEF på en god og lønnsom måte gjennom flere år er en lederjobb det virkelig står respekt av. SINTEF er Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon med internasjonal spisskompetanse innen en rekke områder. De har satt seg som mål å være en verdensledende forskningsinstitusjon, og de utvikler verdier og løsninger på noen av vår tids store samfunnsutfordringer. SINTEF har 2.100 ansatte fra 70 land, og omsatte i 2014 for ca. 3 milliarder kroner.
SINTEF er også en viktig årsak til at vi med rette kan kalle oss teknologihovedstaden, og til at Trondheimsregionen har satt seg et ambisiøst mål om å doble antall teknologibedrifter og ansatte i disse innen 2025, og til å bli best på kommersialisering av teknologi.
Unni Steinsmo har for øvrig gjort litt av hvert som kanskje ikke så mange kjenner til. Hun har kjempet for å bevare Bakklandet, og hun har ledet 8. mars arrangementer i Trondheim.Hun kjennetegnes ved å vise omsorg og omtanke for sine medarbeidere, og blandingen av sterk vilje, stor kraft og menneskelig omsorg er det hun både blir berømmet for og utfordret på ved tildelingen av Madame Beyer prisen. Det er mange gründere og miljøer som behøver hjelp for å synes og løfte sin virksomhet. Det er en passende oppgave for en Madame Beyer i 2015 når prisvinneren kan få ledig tid og kapasitet og har en mulighet til å bruke den for å fremme teknologiaktører som har behov for det. Dette er en pris som utfordrer – og vi kjenner oss trygge på at det er den rette Madame Beyer som er utfordret!
Unni Steinsmo har alltid hatt tro på at det er mulig å endre verden. Og selv er hun et levende bevis på at du kan få det til det vil bare du brenner for det. Hun har for øvrig ingen planer om å gå inn i pensjonisttilværelsen når hun snart gir stafettpinnen for å lede SINTEF-skuta til en annen dyktig kvinne. Vi håper og tror at vi kommer til å se mer av Unni i andre viktige roller i tiden fremover. Vi har store forventninger til at hun fortsatt vil være en døråpner og en aktiv bidragsyter ifht. kommersialisering av teknologi i Trondheimsregionen.
Årets vinner er et flott forbilde for alle kvinner som vil og kan i nærings- og arbeidslivet, og en fremragende representant og framsnakker for teknologihovedstaden - både i dag og i fremtiden!
Unni Steinsmo er en meget verdig vinner av Madame Beyer prisen 2015!»

Juryen for 2015-prisen har bestått av Berit Rian, Næringsforeningen i Trondheimsregionen (juryleder), Eli Arnstad, SpareBank 1 SMN, Knut Vestbø, SpareBank 1 SMN, Otto Frøseth, Investinor (repr. fra NiTs styre) og Janne Rødsand Helling, Klapp Media (repr. fra NiT/Fagråd GROnett).

Kontaktinformasjon

  • Juryleder Berit Rian på mobiltelefon 950 13 885.
  • Prisvinner Unni Steinsmo på mobiltelefon 930 59 380.