Til hovedinnhold
Norsk English

Ship of the Year 2015

MARINTEK har gjennomført omfattende testing av Skandi Africa, som nylig ble kåret til Ship of the Year 2015. Flere hundre fremmøtte var til stede under prisoverrekkelsen under Nor-Shipping.

Det er ikke første gangen MARINTEK er involvert i skip som vinner denne konkurransen. Hele 16 av de siste 18 skipene som har vunnet Ship of the Year er testet i laboratoriene på Tyholt.
- Det er svært mange offshoreskip som har vunnet denne konkurransen de siste åra. Men vi har også vært involvert i Ship of the Year med tankbåter, ferger, kystvakt-, cruise- og seismikkbåter, sier seniorforsker Hans Jørgen Rambech i MARINTEK.

Offshore konstruksjonsfartøy

Årets vinner heter Skandi Africa og er et offshore konstruksjonsfartøy eid av DOF og designet av VARD. Fartøyet er konstruert for å gjennomføre dypvanns offshore installasjonsarbeid i tøffe værforhold. Det røde kjempeskipet er hele 160,9 meter langt og 32 meter bredt, og kan i tillegg til installasjonsarbeid på dypt vann også gjennomføre montering av fleksible rørledninger i forbindelse med utvinning av olje ned mot 3000 meters dybde.
- Skandi Africa er et av de mest avanserte offshore konstruksjonsfartøy som noen sinne er blitt bygd. Skipet er stort og kortbart. Den største kranen om bord kan løfte hele 900 tonn. Det sier litt om hvor stort dette fartøyet er, sier seniorforskeren.


Optimaliserte skrogdesign

VARD er en av markedslederne på offshore konstruksjonsbåter og alle deres design er testet hos MARINTEK.
- MARINTEK gjennomførte omfattende tester på skipet i 2013. Vi testet først fartøyet i stille vann for å sjekke fart og ytelse, samt for å optimalisere skrogdesignet. Deretter ble skipet testet i bølger i havbassenget vårt, for å finne ut hvordan det oppførte seg i forskjellige bølgehøyder og bølgeretninger, sier seniorforskeren.
- Hvor effektivt er dette skipet, slik dere ser det?
- Vi så tidlig at båten oppførte seg meget bra i alle værforhold og i alle operasjonelle kondisjoner som fartøyet ble testet i, avslutter Rambech.

Les mer om vinneren her

Kontaktperson