Til hovedinnhold
Norsk English

Kunnskapsministeren: - Ocean Space Centre må realiseres

Torbjørn Røe Isaksen lovte en økt satsing på forskning og utdanning, og bekreftet samtidig at Ocean Space Centre må realiseres for å kunne løse viktige framtidige samfunnsutfordringer.

Kunnskapsministeren besøkte onsdag 6. mai MARINTEK og NTNU Ocean Week, hvor han blant annet deltok på en debatt med studenter og ledere i NTNU.
- Oppgraderingen av Marinteknisk senter må særlig prioriteres for å sikre bygg og infrastruktur. Dette for å kunne løse de viktige samfunnsutfordringene vi står overfor, sa Røe Isaksen.

Regjeringen ønsker å sette en ny standard for forskningspolitikken blant annet for å sikre NTNUs og SINTEFs sterke posisjon innen både nasjonal- og internasjonal forskning.
- Vi har laget en plan for satsingen og enda viktigere: Vi har satt av penger. Dette lover vi å levere, sa Røe Isaksen.


- Avgjørende med tverrfaglig satsing

Forskning på havrommet er en av seks store satsninger fra regjeringens side.
- Vi må bare innse at olje og gass ikke vil være en like sterk motor i den norske økonomien som den har vært de siste tiårene. For å kunne opprettholde vår høye levestandard, må vi satse på kunnskap og havet vil være en viktig del av dette, sa han.

Konsernsjef i SINTEF Unni Steinsmo og ledelsen i MARINTEK møtte ministeren i etterkant av Ocean Week, og fikk vist fram laboratoriene og diskutert storsatsningen Ocean Space Centre. Hun fremhevet at Marinteknisk senter har den vestlige verdens største forsknings- og utdanningsmiljø innenfor sitt fagområde, og at det er helt avgjørende å investere i nye laboratorier for å kunne opprettholde denne sterke posisjonen.


Møtte innovative studenter

- Samhandlingen mellom NTNU, SINTEF og næringslivet er helt unik. Jeg har ikke sett noen andre gjøre det på vår måte. Denne modellen vil vi fortsette med, sa Steinsmo, som også er styreleder i MARINTEK.

Røe Isaksen var svært engasjert under besøket på MARINTEK og snakket ivrig med studenter og ansatte både på havbassenget og MC-labben. Studenten Jostein Follestad viste fram en ny type ROV (undervannsfartøy), en ide som kan bli kommersialisert om kort tid.
- For å lykkes med forskningen er det viktig med økt satsing på kunnskap, tverrfaglighet og internasjonalt samarbeid. Så er det min jobb å skaffe gode nok rammebetingelser, oppsummerte Røe Isaksen.
Ledelsen i SINTEF og NTNU smilte fra øre til øre etter besøket med ministeren.
- Vi kan likegodt starte feiringen med en gang. Har han sagt A, så må han si B om satsingen i Trondheim. Vi er utrolig godt fornøyd, sa prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjeldstad.
AP-leder Jonas Gahr Støre ønsker fortgang i satsingen på Ocean Space Centre.