Til hovedinnhold
Norsk English

WWF ga miljøpris til norsk trålredskap

Her testes kanonen på et forskningstokt. Foto: Havforskningsinstituttet.
Her testes kanonen på et forskningstokt. Foto: Havforskningsinstituttet.
Oppfinnelsen hindrer overfiske og fangst av arter man ikke vil ha i trålen. Det ga nylig utviklerne, SINTEF og Havforskningsinstituttet, den prestisjefylte WWF-prisen "The international Smart Gear Competition".

Sammen har SINTEF og Havforskningsinstituttet utviklet en “prøvetakingskanon” som gjør det mulig å sjekke hva som er i fangsten under fiske med not. Den består av en modifisert trykkluftdrevet kanon som skyter en sammenpakket, spesialdesignet trål ut i fiskenota. Det gir en representativ prøve av fangsten. Prøven gir fiskeren informasjon om fiskens størrelse, kvalitet og art.

– Dette vil føre til et mer miljøvennlig verdensfiske. Den globale gevinsten kan være enorm, seier fiskerirådgiver i WWF, Fredrik Myhre.

Not er et fiskeredskap som kan fange fiskestimer på opp mot 1.000 tonn i ett kast. Dersom fangsten er feil, kan fiskeren blir tvunget til å slippe fangsten for å ikke fiske mer enn kvoten tillater.En tredjedel av hele verdens fiske skjer med dette redskapet. Derfor kan den globale gevinsten av oppfinnelsen bli stor.

Den internasjonale prisen ble opprettet i 2004 fordi store deler av verdens fiskeri har store utfordringer når det gjelder overfiske og miljøpåvirkning.