Til hovedinnhold
Norsk English

Vellykket Ocean Space Race 2014

Fredag 7. mars 2014 samlet omlag 450 skoleelever fra 20 skoler i hele Norge, fra Bodø i nord til Kristiansand i sør, seg i Havbassenget på Marinteknisk senter. De deltok i den årvisse konkurransen om skipsteknologi, kjent som Ocean Space Race.

Ocean Space Race er en nasjonal konkurranse i ingeniørfag for elever ved videregående skoler. Konkurransen blir arrangert av Samarbeidsforum Marin, MARINTEK og NTNU i felleskap. Elevene konkurrerer om beste modell i skipsdesign, design av vindturbin og marin konstruksjon i åpen klasse. Modellene er utviklet i faget «Teknologi og forskningslære». Den landsomfattende konkurransen er et konkret tiltak for å øke interessen for realfag og spesielt havromsteknologi. I løpet av to hele dager deltar elevene på omvisninger, tester sine farkoster i verdens største havlaboratorium og lytter til faglige foredrag.
Ungdommene konkurrerte i flere disipliner (manøvrering, fart, stabilitet, kunnskap etc), og etter en nervepirrende finalerunde var det Mailand vgs fra Lørenskog som ble sammenlagt-vinner. Berg vgs og Oslo Katedralskole kom på henholdsvis 2. og 3.plass sammenlagt. I "Åpen klasse" vant Bodion vgs, mens Skien vgs vant vindturbin-øvelsen. Årets konkurranse var den hittil best besøkte, og satte ny deltakerrekord. Det var Ingvald Strømmen, dekanus ved NTNU Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi som delte ut premien til de glade vinnerne.