Til hovedinnhold
Norsk English

Snart åpner han verdens første "CO2-frie" kullkraftverk

Mike Monea fra Canada presenterte et unikt energi- og miljøprosjekt som "Keynote Speaker" under åpningen av The Trondheim CCS Conference. Arrangementet, det sjuende i rekken, er årets største forskerkonferanse i Europa på fagfeltet CCS. Foto: SINTEF / Svein Tønseth
Neste år produserer Canada kullkraft med CO2-fangst og lagring, som første land i verden. Et nært samarbeid mellom provinsmyndigheter og industri ligger bak, forteller prosjektlederen – på Trondheims-besøk onsdag 5. juni.

I skyggen av den norske "Mongstad-debatten", har Mike Monea og kollegene hans bygd om et aldrende kullkraftverk i provinsen Saskatchewan i Canada. 

I 2014 "avdukes" resultatet: tidenes første kommersielle kraftverk som kombinerer fossilt fyrt el-produksjon med fangst og lagring av CO2 (Carbon Capture and Storage – CCS).

Onsdag 5. juni sto prosjektleder Monea på podiet under en stor internasjonal forskerkonferanse i Trondheim, der han fortalte om det unike forvandlingsprosjektet.


– Mye å lære for Norge


SINTEFs klimadirektør Nils A. Røkke, vert for konferansen (The Trondheim CCS Conference) sier at Norge har mye å lære av kanadierne:

Jeg er glad det er god kontakt mellom Canada og Norge. For her er det mye å lære. Ikke minst om hvordan kostnadene for et CCS-anlegg kan reduseres, noe som har vært nøkkelelementet i vår hjemlige debatt om CO2-håndtering, sier Røkke.

(Teksten fortsetter under bildet)

 


Fanger 1 million tonn CO2 per år:

Prosjektet som Mike Monea presenterte under CCS-konferansen i Trondheim vil redusere utslippet fra kullkraftverket Boundary Dam i Canada med rundt en million tonn CO
2 per år. Dette tilsvarer et bortfall av CO2-utslippet fra 250 000 biler i provinsen Saskatchewan der kraftverket ligger.
Foto: SINTEF / Svein Tønseth


Prislapp: 7,3 milliarder


Dr. Mike Monea er prosjektleder hos det canadiske energiselskapet Saskatchewan Power Corporation.

Prosjektet han leder – "the Boundary Dam Integrated Carbon Capture and Storage Project" –  er resultatet av et spleiselag mellom den kanadiske staten og næringsliv/industri på 1,24 milliarder US Dollar (7, 3 milliarder kroner).

SINTEFs klimadirektør Nils A. Røkke (til venstre) mener Norge har mye å lære av det Mike Monea og kollegene hans har fått til i Canada. Foto: SINTEF / Svein Tønseth.


Litt under halv "Mongstad-størrelse"


Ombyggingsprosjektet omfatter én av i alt seks kullfyrte enheter ved det svære kullkraftverket Boundary Dam Power Station, nær byen Estevan, 16 kilometer nord for grensa mot USA.

Når det ombygde anlegget starter produksjonen i 2014, har det fått et full-integrert system for CO2-fangst innebygd.

Kraftverksenheten har etter ombyggingen en produksjonskapasitet på 110 MW – ca 40 prosent av den ytelsen gasskraftverket på Mongstad opererer med.


Resultat av utslippskrav


I et intervju med sintef.no opplyser Monea at kraftselskapet ønsker å satse videre på kulldrift, ut fra vurderinger om at dette vil sikre en stabil tilgang på billig brensel i årevis framover.

Da ga svaret seg selv for moderniseringsprosjektet, ifølge Monea: Skulle den ombygde enheten levere kraft uten å komme i konflikt med kommende kanadiske utslippskrav, var den eneste løsningen å utstyre anlegget med teknologi for fangst og lagring av CO2.  


Økt oljeutvinning


CO2 fra det ombygde kraftverket i Canada skal brukes til økt oljeutvinning (EOR).

I tillegg skal deler av CO2'en lagres i vannfylte porer i geologiske lag (såkalte akviferer).

Av Svein Tønseth