Til hovedinnhold
Norsk English

Hoftebeskytter med sporty look

Hofteleddsbrudd koster samfunnet milliarder hvert år. Prosjektdeltaker og masterstudent ved NTNU, Ingrid Lothe Ruø og "testpilot" Karen Aanjesen har tro på at det nye produktet vil redusere kostnadene, takket være sporty design og avansert materialbruk. Foto: Tore Christian Storholmen, SINTEF.
Hofteleddsbrudd koster samfunnet milliarder hvert år. Prosjektdeltaker og masterstudent ved NTNU, Ingrid Lothe Ruø og "testpilot" Karen Aanjesen har tro på at det nye produktet vil redusere kostnadene, takket være sporty design og avansert materialbruk. Foto: Tore Christian Storholmen, SINTEF.
Norske forskere utviklet en hoftebeskytter med sporty design. Det ser ut til å falle i smak hos dagens eldre – som ikke ifører seg hva som helst.

En stor, uformelig og klumpete truseaktig sak ligger på bordet hos produktdesigner Tore Christian B. Storholmen i SINTEF Teknologi og Samfunn, avd. Helse. To store skumputer ligger i lommer på sidene for å beskytte hoftene. Den skal forhindre lårhalsbrudd og andre hofteskader ved fall. Problemet er at den ikke brukes.

Å designe en hoftebeskytter målgruppen faktisk er villig til å bruke, kan dermed spare samfunnet for enorme summer. I tillegg kommer økt livskvalitet og levetid for enkeltpersoner.

Milliardutgift

- Vi har rundt 9000 tilfeller av lårhalsbrudd i året. Kostnadene knyttet til behandling, rehabilitering og sykehjem kommer seg på mellom 1,5 og 2,5 milliarder i året, opplyser Storholmen.

Han viser fram SINTEFs utgave. Slank og sporty, og som mest av alt minner om et belte eller en liten rumpetaske. Den festes rundt hoftene ved hjelp av en enkel borrelås.

- Vi har undret oss litt over at det ikke finnes mer brukervennlige produkter på markedet. Behovet for en egnet hoftebeskytter er så absolutt tilstede og etterspørselen har vært stor. Dette er vår tredje prototype, utarbeidet i samarbeid med tekstilbedriften Protex, som kommer til å produsere og markedsføre hoftebeskytteren, opplyser Storholmen.

For å sikre økt bruk av hoftebeskytter, har estetikk og komfort  vært svært viktig under utviklingen. Forskerne ville bort fra hjelpemiddelutseendet, og gi den nye hoftebeskytteren et sporty design med assosiasjoner til tur og aktivitet. Dagens besteforeldregenerasjon stiller helt andre krav til design og utseende enn tidligere:

-Dette må vi ta på alvor. I tillegg har vi jobbet mye med å finne det optimale støtdempende materialet, forteller Storholmen.

Tynt – men støtabsorberende

Tore Christian Storholmen med det nye produktet som så langt har falt i smak hos den eldre garde. Foto: Kathinka Høyden.

Tore Christian Storholmen med det nye produktet som så langt har falt i smak hos den eldre garde. Foto: Kathinka Høyden.

Polyuretanskum er et avansert og helt nyutviklet materiale som absorberer opptil 90 prosent av slaget ved fall. Det er i utgangspunktet mykt, men endrer egenskap ved støt ved at det fastner  og fordeler trykket på et større areal. Dermed kan det utformes på en tynnere og mer komfortabel måte, samtidig som sikkerheten ivaretas.SINTEF har i samarbeid med NTNU evaluert materialet, og kommet fram til optimal tetthet og tykkelse ved fall og ulike typer støt. Resultatet befinner seg i Storholmens prototype som har blitt til et tynnere, mer brukervennlig, justerbart belte som kan brukes utenpå klær. Beltet er kledd i et pustende materiale som transporterer bort fuktighet.- Vi har samarbeidet tett med brukere, fysioterapeuter og ergoterapeuter underveis, hatt flere workshops og mye testing. Vi har fått oss flere «realitychecks» i forhold til utformingen og brukervennligheten underveis, smiler Storholmen.

- Trondheim kommune har hjulpet oss med å teste ut prototypen, og vi skal nå teste den siste versjonen i markedet over en lengre periode. Denne gang skal også andre deler av landet i tillegg til Trondheim kommune få teste hoftebeskytteren. Målet er å få satt den i produksjon slik at den kan være tilgjengelig på markedet til jul, sier Storholmen.

Estetikk og komfort viktig

Tilbakemeldingene vitner om at Storholmen og Protex har lykkes med å nå målet sitt. Ifølge Storholmen rapporteres det om økt trygghet; brukere tør bevege seg uten støtte, de tør gå og bevege seg mer, er mer avslappet og bevegelsene er mindre anstrengt. Hoftebeskytteren tilfredsstiller også brukernes estetiske krav. De liker uttrykket og materialvalget.

For moderne livsstil og ungdommelig sinn til tross: Tallens tale er klar. Risikoen for fall øker fra 65-års alder, og 30 prosent av alle over 65 opplever fall hvert år.

- Vi ønsker at produktet kan tas i bruk av folk i målgruppen så tidlig som mulig, og tilgjengelighet er derfor et viktig stikkord. Vi ser for oss at det kan selges over disk, for eksempel i sportsbutikken eller hos hjelpemiddelspesialister. Ved å øke tilgjengeligheten og dermed bruksfrekvensen, kan vi bidra til at eldre holder seg i aktivitet lengere, både inne og ute, framholder Storholmen.

Protex har fått midler til samarbeidsprosjektet med SINTEF gjennom Skattefunn-ordningen, som administreres av Forskningsrådet.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson