Til hovedinnhold
Norsk English

Ung SINTEF-forsker vant Hydrogenprisen

Øvind Wilhelmsen, SINTEF Energi, holder foredrag om funnene som resulterte i pristildelingen.
Diplomoppgave fra NTNU kan føre til mer effektiv hydrogenproduksjon fra naturgass.

SINTEF-forsker Øivind Wilhelmsen er tildelt Hydrogenprisen 2011 av Norsk Hydrogenforum for den avsluttende eksamensoppgaven som ga ham mastergraden ved NTNU i 2010.

Fant forbedringsmuligheter
Hydrogen framstilles i dag rimeligst ved spalting (reformering) av naturgass.

"Selv om naturgassreformering er en svært veletablert teknologi, er det fortsatt rom for store forbedringer. Tidligere NTNU-student, Øivind Wilhelmsen, som nå er ansatt på SINTEF, gikk teknologien i sømmene og fant mange aspekter som kan forbedres".

Det skriver Norsk Hydrogenforum i en pressemelding om pristildelingen.

Les også: Langtur - på én tank hydrogen

Den glade prisvinner (til venstre) sammen med Stein Trygve Briskeby, Statoil, tidligere dr.gradsstudent ved NTNU og avtroppende formann i Norsk hydrogenforum (NHF). 

Prestisjetung publisering
Wilhelmsen leverte sin diplomoppgave 12. januar 2010 som en del av sivilingeniør-utdanningen i fysikalsk kjemi ved NTNU.

Oppgaven ble sensurert med karakter A. Wilhelmsen har publisert arbeidet, blant annet i «Journal of Hydrogen Energy», en internasjonalt høyt anerkjent journal.

Målet med diplomoppgaven var å forstå hvordan energieffektiviteten kan forbedres i dampreformering for produksjon av hydrogen fra vann og naturgass og deretter i kjemiske reaktorer generelt.

Trives i SINTEF
Wilhelmsen har siden han fullførte mastergraden jobbet med forskning i avdeling for gassteknologi ved SINTEF Energi. Der jobber han med gassene CO2, naturgass og hydrogen.

– Jeg liker teoretiske og tekniske utfordringer, og det som er flott med SINTEF er at det er mange forskjellige prosjekt vi jobber i. Det motiverer meg også at jeg har mange dyktige og trivelige kollegaer jeg får jobbe med og lære av, sier den unge prisvinneren.

Årlig utdeling
Norsk Hydrogenforum deler ut Hydrogenprisen årlig. Den består i en sjekk på 10.000 kroner samt en vase.

Tradisjonelt har prisen gått til personer som har gjort en akademisk prestasjon innen hydrogen, med utdeling til vekselvis PhD- og mastergradsstudenter annethvert år.

Fra neste år skal prisen kunne deles ut til én eller flere personer som har gjort en spesiell innsats for, eller bidratt til ny kunnskap om hydrogen som energibærer samfunnsmessig, innen utdanning og forskning, eller industrielt.

Fremmer miljømessige fordeler
Norsk Hydrogenforum er organisasjon som skal fremme de miljømessige fordelene ved å bruke hydrogen som energibærer.

Foreningen ble etablert i 1996, og har knyttet til seg en lang rekke eksperter på hydrogen- og energiteknologi, samt en rekke ulike selskaper og organisasjoner.

Av Svein Tønseth