Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-ledet prosjekt hedret på Rio+20

EU-prosjektet som SINTEFs Ove Grande koordinerer, skal heve taket for hvor mye et kraftsystem kan ha av uforutsigbare kilder som vind og sol. Prosjektet er lagt til den danske øya Bornholm. Foto: Gry Karin Stimo
EU-prosjektet EcoGrid, der SINTEF er koordinator, har fått plass på ei fasjonabel "bærekraft-liste" som ble offentliggjort i Rio onsdag. Stikkord er smarte kraftnett, sol- og vindkraft.

Lista favner 100 prosjekter fra 56 land i seks verdensdeler.

Den ble lansert på en bankett under miljøtoppmøtet Rio+20 – i nærvær av blant andre bærekraft-begrepets mor, Gro Harlem Brundtland.

Tilstede under offentliggjøringen var også andre miljø-notabiliteter, som Dr. Rajendra Pachauri – fredsprisvinner i 2007 for sin innsats i FNs klimapanel, og Connie Hedegaard, EUs kommisjonær for klimaspørsmål.


Tenke-tank og gigantkonsern står bak


Bak den eksklusive "100-lista" står konsortiet Sustania – et konsept som den norske tenke-tanken Mandag Morgen har utviklet sammen med gigant-konsern som Microsoft og General Electric og skandinaviske selskaper som DNV, Ikea og SAS.

Lista "Sustania 100" utgjør ifølge en pressemelding fra konsortiet "en komplett guide til løsninger som både er innovative og gjennomførbare når det handler om å skape bærekraftige samfunn".


Smarte kraftnett, vind og sol


Ett av de hundre utvalgte prosjektene er altså EcoGgrid EU – et demonstrasjonsprosjekt som bruker smarte kraftnett (SmartGrids) og markedsmekanismer til å skape økt rom for sol- og vindenergi i kraftsystemer.


Stolt og glad


Prosjektkoordinator for EcoGrid EU, seniorforsker Ove Grande ved SINTEF Energi, er både stolt og glad over at prosjektet er med på lista.

– Dette bekrefter at vi har fått aksept for et spennende konsept.  Vi er ennå i startfasen, og denne nominasjonen gjør det enda mer inspirerende å være med på dette arbeidet, sier Grande.


Nominert til pris

En jury bestående av Arnold Schwarzenegger, Connie Hedegaard, Gro Harlem Brundtland og Nobelpris-vinner Dr. Rajendra Pachauri vil kåre ett av de 100 prosjektene på lista som vinner av prisen The Sustainia Award. Prisen vil bli utdelt under et arrangement i København til høsten. 


Av Svein Tønseth