Til hovedinnhold
Norsk English

Om matematikk og brasiliansk football

Brasilianske Celso Ribeiro foredro om tidsplanlegging og fotball. Foto: SINTEF IKT
Hvordan lage gode timeplaner automatisk? SINTEF IKT avholder denne uka internasjonal konferanse om temaet  – som inkluderer kampoppsett for fotballforbund. 


For de som ikke måtte vite det, er fotball den viktigste sporten i Brasil. Optimaliseringssystemet som produserer kampoppsettet hvert år, har blitt brukt siden 2009.

Terminlista skal tilfredsstille en rekke føringer – fra rettferdighet og sikkerhet, til tekniske krav og hensynet til seertall.

Rundt om i verden er det bare noen få fotballforbund som bruker optimeringsprogramvare for å generere terminlister. I Norge har SINTEF i mange år jobbet med optimalisering i kampoppsett innen sport.


En rekke krav

I løpet av foredraget på PATAT 2012  – "The 9th International Series of Conferences on the Practice and Theory of Automated Timetabling "  – diskuterte brasilianske Celso Ribeiro hvilke føringer man må ta i betraktning når man skal finne fram til et godt oppsett.

Mange føringer er veldig viktige, mens andre bare er der for å håndtere enkelte lags bekymring for at oppsettet skal bli urettferdig. Noen lag er også redde for å tape to klassiske toppoppgjør på rad, så ingen lag vil spille to slike etter hverandre. De frykter at tap i begge kampene kan ha sterk negativ innvirkning på motivasjonen. Gode planer må balansere alle disse kravene.


Fullt fokus kreves

Å maksimere tilskuertall og antall TV-seere, er et hovedmål siden mesteparten av inntektene kommer via TV- og reklamerettigheter. Sponsorene krever en god terminliste som trekker mye publikum.

Et eksempel er det klassiske Rio de Janeiro-oppgjøret mellom de konkurrerende lagene Fluminense og Flamengo. Da ønsker ikke det brasilianske fotballforbundet at noen andre klassiske toppoppgjør skal spilles samtidig, slik at Rio-oppgjøret får fullt fokus.


Optimeringssystem


Erfaring har vist at optimeringssystemet i stor grad bidrar til den brasilianske fotballens popularitet.  Før systemet ble innført, var vinnerne klare opptil fire runder før serien var avsluttet – nå blir ikke dette klart før helt mot slutten.

Et rettferdig og balansert oppsett for alle lag er essensielt for popularitet og troverdighet.