Til hovedinnhold
Norsk English

Hvilken risiko gir de nye strømmålerne?

Nettselskapene må få på plass sikkerhetstiltak for å sikre at systemene for avanserte strømmålere ikke fører til strømbrudd,viser den nye rapporten.
SINTEF har nylig avsluttet et prosjekt for Norges vassdrags- og energidirektorat, hvor forskerne har gjort en risikovurdering av AMS – de nye strømmålerne som skal rulles ut i landet i løpet av de neste fem årene.

De nye avanserte strømmålerne er tidenes enkeltinvestering i det norske strømnettet. En av fordelene med dem er at de gir prisavregning i sanntid, noe som gir kundene økonomisk motivasjon til å flytte strømforbruket bort fra pressperiodene.


En rekke scenarier

Forskerne Maria Bartnes Line, Gorm Johansen og Hanne Sæle har beskrevet det nye systemet og lagt fram en rekke scenarier rundt hvem som kan ha interesse av å angripe nettet og hvorfor.

– Mediaoppslagene har vært mange, og flere journalister trekker fram det verste scenariet og skriver at strømmålerne kan være en risiko for hacking og at hele byer kan mørklegges, sier. Maria Bartnes Line.

Hun har vanskeligheter med å se for seg at det kan skje et målrettet angrep i dag, men mener man må ta høyde for at det usannsynlige kan skje.

–Etter 22. juli er det helt legitimt å forberede seg på slikt, sier hun.

 

Anbefalinger
Forskerne har også kommet med anbefaling til bransjen ut fra generelle retningslinjer:
– Det aller viktigste er at samtlige nettselskap foretar sine egne risikovurderinger, sier Line.

Rapporten er skrevet på oppdrag for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les rapporten her: http://www.nve.no//no/Nyhetsarkiv-/Nyheter/God-sikkerhet-grunnleggende-for-vellykket-AMS-utrulling/