Til hovedinnhold
Norsk English

Boligvettreglene som redder økonomien

Uflaks, sa Severin Suveren. Pugg boligvettreglene, sier SINTEF Byggforsk.
Forholdene i eiendomsmarkedet endrer seg ofte svært raskt og det er viktig å være forberedt på uvær.

Uansett om du har lite erfaring med boligkjøp eller er en dreven visningsvandrer, er det lurt å ha boligvettreglene i bakhodet underveis.

Ikke sats på flaks!
Du husker kanskje den eplekjekke Severin Suveren? Hver eneste gang gikk det galt for Severin Suveren, men han klarte seg av ren flaks. Du bør ikke satse på flaks.

Alle boligtransaksjoner har nemlig ikke en lykkelig slutt. Faktisk opplever tusenvis av nordmenn konflikter i forbindelse med boligkjøp hvert år, og hver fjerde boligkjøper klager på grunn av feil og mangler ved boligen.

Slik fikk vi Boligvettreglene
Påsken 2009 var det flere enn noen gang som kjøpte katta i sekken. Etter denne ulykkespåsken satte SINTEF Byggforsk ned et utvalg som skulle drive forebyggende arbeid.

Sammen med Forbrukerrådet laget forskningsinstituttet Boligkjøperboka, som ble lansert under mottoet "Gambler du med millioner?". Boka fikk stor oppmerksomhet i mediene, selv om enkelte kritiserte boka for å skremme folk bort fra boligmarkedet.

Nå følger SINTEF Byggforsk opp med Boligvettreglene, som er basert på denne grundige boligkjøperguiden.

Ta boligvett-quizen!
Pugg Boligvettreglene. Forbered deg til visning og sjekk om du er klar ved å ta vår boligvett-quiz på facebook. Ikke glem å spre boligvettbudskapet til alle dine facebook-venner!


Her er de ni Boligvettreglene: 

1.    Legg ikke ut på visning uten trening
Før du legger i vei, bør du ha tatt noen treningsrunder med boligsjekk. Gå gjerne på visninger bare for å trene på situasjonen.

2.    Meld fra hvor du står
Hvis du etter kjøpet oppdager en mangel, må du melde fra så fort som mulig. Da kan du unngå rettslige aksjoner, eller at du taper retten til å gjøre krav gjeldende.

3.    Vis respekt for byggemeldingen
Ikke stol ubetinget på godværsmeldinger. Er det satt opp påbygg, garasje, terrasse e.l. som det ikke er byggemeldt eller søkt om, kan kommunen gi påbud om riving. Legg inn forbehold ved budgivningen om at tiltakene blir godkjent.

4.    Vær rustet mot uvær og kulde
Når uværet kommer eller det blåser opp og blir kaldt, trenger huset fuktsikring og god isolasjon. Hvis boligen trenger etterisolering, utskifting av vinduer eller ny drenering, kan det bli dyrt.

5.    Lytt til erfarne fagfolk
Folk som kjenner et fagområde, vet som regel om særegenheter som kan være til hjelp på visningen. Er du usikker på om du har riktig kompetanse og erfaring, bør du få fagfolk til å kartlegge boligen nærmere.

6.    Bruk Boligkjøperboka som kompass
Ta alltid med Boligkjøperboka på visningen. Studerer du boka på forhånd, har du lagt grunnlaget for en sikker gjennomføring av boligkjøpet.

7.    Gå ikke på visning alene
For det første er det ofte hyggeligere med turfølge, og skulle det oppstå problemer, kan noen i turfølget hjelpe deg. Ta med fagfolk hvis du kan.

8.    Vend i tide – det er ingen skam å snu
Er det gitt risikoopplysninger, kan du tape retten til å fremme et mangelskrav i etterkant hvis du ikke legger inn forbehold ved budgivningen. Senk eventuelt budet eller se deg om etter en annen bolig.

9.    Spar penger ved å grave deg ned i Boligkjøperboka
Markedsføring og knappe frister gjør boligkjøpet risikofylt. For lite tid og kunnskap kan gi uventede kostnader senere. Vent ikke med å grave deg ned i Boligkjøperboka til du er utslitt og har kjøpt katta i sekken.