Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF med på VM-laget

Test av VM-dress i kulderom hos SINTEF, med stipendiat Øystein Wiggen i rollen som "forsøkskanin". Foto: Swixsport AS / Vegard Breie
Marit Bjørgen utelukker ikke at den nye VM-dressen vil gi henne det lille ekstra. Det fikk VM-feberen til å stige enda noen grader hos forskningsstipendiat Øystein Wiggen ved SINTEF

Den 29-årige fysiologen har vært med på arbeidet bak VM-drakten til de norske langrennsløperne som Swix presenterte i går. 

Som forskningsstipendiat jobber Wiggen i ColdWear-prosjektet ved SINTEF Teknologi og samfunn, avdeling Helse  – et KMB-prosjekt (Kompetanseprosjekt med brukermedvirkning) der Swix er en av industripartnerne.

– Hoffleverandør
– SINTEF er vår hoffleverandør på forskningssida, og forskning har vært grunnleggende for utviklingen av den nye racingdressen vår, sier Trond Ristvedt, textile manager hos Swix.

ColdWear-prosjektet, som ledes av forskningsleder Hilde Færevik, har to hovedgreiner.

Oljearbeidere og idrettsutøvere
Den ene greina handler om oljearbeideres behov for beskyttelse mot beinhard vinterkulde i nordlige strøk. Her har prosjektleder Færevik selv det faglige ansvaret.

Den andre greina er rettet mot idrettsprestasjoner i kulde. Denne delen ledes av forskningsleder Mariann Sandsund.

Tverrfaglig
ColdWear-prosjektet er tverrfaglig, og organisert på tvers av konsernmiljøene i SINTEF.

SINTEF Materialer og kjemi, reresentert ved Arne Røyset, jobber med materialutvikling. SINTEF IKT, representert ved Trine Seeberg, arbeider med utvikling og integrasjon av sensorer. 

Temperatur og prestasjoner
– I vårt samarbeid med Swix har vi bidratt både med en behovskartlegging hos langrennsløpere, og vi har utført testserier som belyser hvilken effekt temperatur har for prestasjoner, forteller stipendiat Øystein Wiggen.

På TV
I går, torsdag 17. februar tok NRK TV-sporten sine seere med inn på lab’en hos fysiologene Færevik og Wiggen.

På NRKs nettsider, som har lenke til TV-innslaget, spør NRK Marit Bjørgen om hun kommer til å gå fortere med den nye dressen:

Små marginer
– Det skal du ikke se bort fra. Kanskje det er det lille ekstra som jeg trenger. Det er små marginer, svarer Bjørgen.

Øystein Wiggen skal selv til VM-løypene i Kollen for å se jentene gå sin 30-kilometer og guttene gå femmila.

– Jo, det blir ekstra artig å dra når jeg kan stå der nede og vite at SINTEF faktisk er en del av laget til de norske løperne, sier Øystein Wiggen med et smil.

Av Svein Tønseth