Til hovedinnhold
Norsk English

Kreftfremkallende overflatebehandling skal bort

Kromatering har vært benyttet til overflatebehandling av metaller siden 1920-tallet. Nå ønsker vi å erstatte den giftige prosessen med alternative behandlingsmåter.

Kromatering handler om å felle ut et korrosjonsbeskyttende sjikt av treverdig krom på metalloverflater. Reaksjonen skjer fra en løsning med seksverdig krom. Prosessen er enkel og robust, og korrosjonsbeskyttelsen til sjiktet er svært god.

Giftig og helsefarlig
Problemet med denne prosessen er at seksverdig krom er svært giftig og kreftfremkallende. Derfor er det nå forbud mot bruk av kromatering i produksjon av biler og elektronikk i EU.

Industrien har jobbet med å utvikle kromatfrie alternativer i en årrekke, og stadig flere produksjonslinjer bruker kromatfrie alternativer.


Ulike alternativer
Ved SINTEF/NTNU har forskerne undersøkt egenskapene til ulike aluminiumslegeringer med forskjellige forbehandlinger - som anodisering, titan- og zirkonbaserte prosesser og treverdig krom.

- Titan/zirkonprosessen viser seg å være mer avhengig av lakkens egenskaper og gir ikke korrosjonsbeskyttelse i seg selv. 

Anodisering og en ny prosess basert på treverdig krom, gir svært gode egenskaper med tanke på korrosjon og heft for lakken, forteller Ole Øystein Knudsen på SINTEF Materialer og kjemi.
– Men vi ser også at noen av de nye kromatfrie prosessene er mindre robuste med tanke på nedbryting.


Les artikkel i "Rust og råte" her: