Til hovedinnhold
Norsk English

Kulda kommer fort – er du forberedt?

Antall vannskader på norske hytter øker. Skadene skjer spesielt i forbindelse med den første frosten.


Dette kan fort skje om du glemmer å ta nødvendige forhåndsregler før du overlater hytta til seg selv for vinteren.

I 2008 utbetalte forsikringsselskapene mer enn 98 millioner kroner i vannskade-erstatninger for norske hytter. Etter første halvår i år har disse skadeerstatningene passert rekordhøye 80 millioner kroner, noe som er en økning på hele 43,9 prosent i forhold til samme periode i fjor.

– Det var 1484 vannskader i hytter i første halvår 2009, noe som er en økning på 23,1 prosent i forhold til samme periode i fjor. Gjennomsnittserstatningen har altså økt. Mange av disse skadene er dyre å utbedre, blant annet fordi hyttene blir stadig flottere med kostbart interiør, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Kan bli dyrt
Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader. Det kan fort bli dyrt. 

– De fleste skader koster mer for hytter enn for boliger. Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste vannskader unngås, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Slik sikrer du deg
For å unngå frostsprengte rør er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen før du forlater hytta. I tillegg må du:
• lukke alle lufteventiler og vinduer
• ved frostfare fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske
• om mulig ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca 10 ºC
• unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryperom, yttervegger, golv og tak

Brosjyren ”Unngå vannskader på hytta” gir deg råd om tiltak for å unngå vannskader på hytta, informasjon om frostsprenging, henvisning til nyttig litteratur og nyttige telefonnumre, samt informasjon om vannskadesikring med bruk av lekkasjevarsler.

Brosjyren er utarbeidet av Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk med støtte fra forsikringsbransjen i Norge. Brosjyren kan lastes ned gratis på Vannskadekontorets hjemmeside.