Til hovedinnhold
Norsk English

Posten valgte SINTEF-besøk som HMS-premie

15 glade prisvinnere fra Postens transportavdeling på Steinkjer, satte seg i en turbuss tidlig lørdag morgen med kurs for Trondheim og SINTEF.
 

HMS-direktør Geir Riise i Posten Norge følger med fra utsida av kjøresimulatoren idet postsjåfør Aage Aalberg starter på sin prøvetur. Foto: Thor Nielsen

Postsjåførene i ”nordfylket” ble på tampen av fjoråret tildelt Postens HMS-pris for 2007.

Hyggelig nok for vår bedrift, hadde ledelsen i Posten Norge valgt å gi avdelingen følgende premie: En ”HMS-opplevelsesdag” hos SINTEF!

Og den fikk prisvinnerne utdelt lørdag.

Menneske, teknologi og samfunn
– Vi ser på SINTEF som landets fremste miljø for forskning i skjæringspunktet mellom menneske, teknologi og samfunn, sier Postens HMS-direktør Geir Riise, og legger til: 

– Dere er gode til å se på hvilke rammebetingelser som må til for at arbeidstakere skal gjøre det de er opplært til å gjøre når det gjelder helse, miljø og sikkerhet. For oss er dette interessante og veldig relevante kunnskaper.

– Smigrende henvendelse
Fra SINTEFs side var ikke kommunikasjonsdirektør Petter Haugan vanskelig å be, da forespørselen om den originale premien kom fra Posten.

Med sine 25 000 ansatte er konsernet Posten Norge en av landets aller største arbeidsgivere.

– For oss i SINTEF var dette en smigrende henvendelse, som det var hyggelig å si ja til, sier Haugan.

 

Tilbakemeldingene fra Posten Norge forteller at de glade prisvinnerne var fornøyde med sin opplevelsesdag i SINTEF. Foto: Thor Nielsen

Sporty medarbeidere
Vanskelig å be var heller ikke de ti fagpersonene fra SINTEF Teknologi og samfunn og SINTEF Helse som sporty nok stilte opp på en fri-lørdag og ga besøksprogrammet innhold.

En lørdag måtte det nemlig bli, for Postens sjåfører er konstant på veien alle hverdager!

I tillegg til prisvinnerne fra Steinkjer var representanter fra hovedledelsen og vernetjenesten i Oslo samt hovedtillitsvalgte med på turen til SINTEF.

Trafikk- og HMS-forskning
I Trondheim fikk gjestene innsyn i et bredt spekter av vår trafikkforskning og våre HMS-relaterte prosjekter.

I løpet av lørdagen fikk de høre både om vår forskning på verneombudenes rolle i arbeidslivet og om vår virksomhet innenfor fagfeltet arbeidsfysiologi.

Selvsagt sto også prøvekjøring av SINTEF og NTNUs kjøresimulator på programmet. I tillegg vakte trafikkmiljøets instrumenterte forskningsbil oppmerksomhet. 
 
 

Smilet satt løst da Postens sjåfører fikk prøvd sine sjåførferdigheter i SINTEFs kjøresimulator. Foto: Thor Nielsen

SINTEF-kunde allerede
Som ledd i den trafikkrelaterte delen av besøket, fikk gjestene en kort psykologiforelesning av seniorforsker Dagfinn Moe. En SINTEF-medarbeider som allerede har oppdrag for Posten Norge.

Postens HMS-direktør Geir Riise forklarer at Posten har gått til Dagfinn Moe for å få hjelp til metodikk som i første omgang skal tas i bruk i fire pilotregioner.

Riise forklarer at det blant annet handler om å få de ulike typene hukommelse vi mennesker har, til å spille på lag.

– Vi vet at de trafikkulykkene Posten er involvert i, ikke skyldes mangel på opplæring og kunnskap hos sjåførene. Det vi er ute etter er å finne de rammebetingelsene som gjør at sjåførene skal handle slik de har lært i enhver situasjon i trafikken, sier Riise. 

Av Svein Tønseth