Til hovedinnhold
Norsk English

Superkjøling av mat

Forskere ved SINTEF Energiforskning har funnet en bedre måte å behandle og foredle mat på. Metoden kalles superkjøling, og gjør at fersk fisk og kjøtt hurtig kjøles ned til minus 1-2 grader og holder seg ferske lenger.

Forsøkene viste at superkjølte laksefileter holder seg fire, fem dager lenger, og svinefileter behandlet på denne måten holder seg hele 26 dager lenger. 

-Teknologien er delvis frysing, men innholdet av is er så lite at produktene smaker som fersk vare, opplyser Anne Karin Torstveit Hemmingsen som leder superkjølingsarbeidet i SINTEF.

Hemmeligheten er å kjøle ned kjøttet eller fisken til en betydelig lavere temperatur enn kjøleskapstemperaturen på rundt fire grader pluss som har vært vanlig til nå. SINTEF har påvist at produktene holder seg alle best dersom de oppbevares i en temperatur på minus en til minus to grader celsius.

- Da får vi en såkalt skallfrysing, Superkjøling gjør også at produktene ikke så lett går i stykker i produksjon og pakkeprosesser.
Mange års forskning på denne kjøleteknologien har nå resultert i en millionsatsing fra Norges forskningsråd og industrien. Sammen med kolleger fra flere SINTEF-avdelinger, fra NTNU, Matforsk og industrien, skal det forskes for hele 30 millioner i fem år framover. I prosjektet som heter ”Lønnsom foredling” er supekjølingsdelen èn av totalt fem arbeidspakker.


Bedre kvalitet
Hensikten med prosjektet er å gjøre norsk foredlingsindustri mer konkurransedyktig på det globale markedet. Lengre holdbarhet vil gjøre eksport av fersk fisk enklere for norsk fiskeindustri, siden det er lang vei til markedene i Eropa. Superkjøling gjør det mulig å redusere transportkostnadene med betydelige beløp fordi det ikke trenges is i kassene. Det betyr at bilene kan frakte mer fisk.

Nortura A/S (tidligere Gilde og Prior) åpner snart sitt første superkjølingsanlegg, og har store forhåpninger til den nye teknologien. Det endelige målet er en superkjølt kjede helt fram til disken, og en enda bedre produktkvalitet som vil komme forbrukerne til gode. 

 

Kontakt: