Til hovedinnhold
Norsk English

Aqua Gen vant Nor Fishing Innovasjonspris for 2007

Selskapet Aqua Gen AS ble 14. august tildelt Nor Fishing Innovasjonspris for 2007 på 100.000 kroner. Selskapet får prisen for å ha utviklet en maskin for sortering av lakse- og ørretrogn. SINTEF Fiskeri og havbruk har vært med på å utvikle prototypen.

Om vinneren sier juryen at selskapet har utviklet en helt ny maskin på et område hvor lignende utstyr ikke har eksistert. En dristig satsning med høy grad av kompetanse. Produktet har et marked over hele verden.

Nyvinningen er basert på maskinsyn, noe som innebærer en kombinasjon av datateknikk, optikk, mekanikk og industriell automasjon.

Aqua Gen AS, grunnlagt i 1992, startet i fjor et samarbeid med SINTEF Fiskeri og havbruk for å utvikle prototypen på maskinen de nå får Innovasjonsprisen for. Maskon AS har konstruert og bygget maskinen som har vært under storskala uttesting siden i april i år. Resultatene viser:

  • Fysisk sortering av god fra dårlig rogn
  • Teller rogn
  • Måler rognstørrelsen
  • Har en kapasitet på minst 100.000 rognkorn i timen

Stiftelsen Nor-Fishings Innovasjonspris skal være til inspirasjon og belønning for innsats for fornyelse, effektivisering, kvalitetsforbedring og økt lønnsomhet i fiskeri- og havbruksnæringen. Prisen er på 100.000 norske kroner og et trykk av billedkunstneren Karl Erik Harr.

Prisen ble utdelt under årets Aqua Nor-messe.

Les hele pressemeldingen fra Stiftelsen Nor-Fishing