Til hovedinnhold
Norsk English

Én del strøm = tre til fire deler varme

Ei varmepumpe er en teknisk oppfinnelse gjort for mer enn 150 år siden.

Den baserer seg på sammenhengen mellom temperatur og trykk i gassen/væsken som sirkulerer internt i pumpen (arbeidsmediet). Økes trykket, øker også kokepunktet på væsken.

Energien til varmepumpen kan tas fra både vann, uteluft, avtrekksluft, berg og jord.

Omvendt kjøleskap


Kjøleskapet ditt er som ei «omvendt varmepumpe». Den flytter varme fra skapet og ut til kjøleribbene på baksiden. Om vi tok bort kjøleskapdøren, monterte skapet utenpå huset, løsnet kjøleribbene og plasserte dem innenfor og forbandt alt med slanger og strøm, hadde vi en varmepumpe.

Energien til varmepumpen kan tas fra både vann, uteluft, avtrekksluft, berg og jord. Men energien finnes ved en temperatur som gjør at den ikke kan brukes direkte.

Løfter temperaturen
Ved å tilføre elektrisitet til varmepumpen, lages et kunstig trykk i sirkelløpet, og temperaturen heves slik at den kan benyttes til oppvarming.

For å drive pumpen brukes én del elektrisitet, to til tre deler energi hentet fra omgivelsene – og varmepumpen leverer tre til fire deler nyttig varme.

Lønnsom spilleautomat
Varmepumpen blir som en spilleautomat du aldri taper på. Når gradestokken viser rundt null, putter du på ei krone og vinner tre i form av varme. Er utetemperaturen minus 15, vinner du kanskje to kroner med helt nye varmepumper.

Energiforskere har regnet ut at 75 til 90 prosent av boligens totale varmebehov kan dekkes av ei varmepumpe. Det betyr at du totalt kan spare opp mot 40 til 60 prosent av energiforbruket i huset.

Nyttige adresser