Til hovedinnhold
Norsk English

Vaksine forebygger livmorhalskreft

En vaksine mot HPV-viruset (humant papillomavirus) forebygger forstadier til livmorhalskreft. Det viser en internasjonal studie, der norske kvinner deltar.

 

Mange typer av HPV-viruset kan framkalle livmorhalskreft. I studien har forskerne prøvd ut en vaksine som dekker to varianter av viruset. Disse to virustypene er årsak til mellom 50 og 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft og av forstadiene til sykdommen.

 

Studien viser at vaksinen er 100 prosent effektiv når det gjelder å beskytte kvinner mot disse to virustypene, ifølge forskningssjef Finn Egil Skjeldestad ved SINTEF Helse. Han er prosjektleder for den norske delen av studien.

 

Årlig får i underkant av 300 norske kvinner livmorhalskreft, mens rundt 3000 kvinner her til lands årlig behandles for forstadier til livmorhalskreft.

 

– Hvis vaksineresultatene kan omsettes til norske forhold, kan vaksinen forebygge 1500 til 2000 forstadier til livmorhalskreft, og fra 150 til 200 tilfeller av livmorhalskreft, sier Skjeldestad.

 

Totalt deltar 12 000 kvinner fra hele verden i vaksinestudien. 1700 av disse er norske. På den kliniske forskningsstasjonen ved SINTEF i Trondheim deltar en gruppe på 543 kvinner.

 

Halvparten av de 12 000 kvinnene fikk en narrevaksine. I denne gruppen ble det observert 21 forstadier til livmorhalskreft i løpet av de to første årene studien har pågått.

 

I gruppen som fikk vaksinen ble det ikke påvist forstadier til livmorhalskreft i det hele tatt.

 

– Dette er meget oppmuntrende resultater med tanke på forebygging av livmorhalskreft, sier Skjeldestad.

 

Kontakt:

 

Av Svein Tønseth


 

Les mer på http://www.sintef.no/content/page1____5647.aspx