Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-rapport hjalp uheldige bileiere

69 ansatte hos Rolls-Royce i Bergen fikk bilene sine ødelagt av støv. Etter rettsak med SINTEF-rapport som nyttig dokumentasjon, fikk de erstatning.

Det er sjeldent at forurensningsloven brukes i erstatningssammenheng, men nå har det skjedd:

Rolls-Royce Marines fabrikk i Bergen.
Foto: Fred Ivar Klemetsen, Bergens Tidende

Ansatte ved Rolls-Royce Marine i Bergen har i flere år vært plaget med små rustflekker på bilene sine som har vært parkert på området rundt fabrikken. De har hele tiden ment at skadene måtte skyldes utslipp fra Rolls-Royce-støperiet, men trengte noen som kunne bekrefte mistankene. Derfor kontaktet de eksperter på støpeprosesser i SINTEF.


Morten Onsøien ved SINTEF Materialer og kjemi forteller at de dro på befaring til Bergen for å se på forholdene.
– Det dreide seg om cirka 70 biler. Lakken var ru og grov og full av ørsmå rustflekker, og det var naturlig å tro at dette stammet fra utslipp av støv fra fabrikken, sier Onsøien.

Forskerne fikk sendt opp prøver som var demontert for å undersøke dem nærmere.
- Vi var også i selve støperiet til Rolls-Royce og tok ut sandprøver for å kunne sammenligne med flekkene på bilene, forteller Onsøien.


SINTEF-rapporten kunne slå fast at støvet hadde festet seg på lakken mens bilene sto parkert på parkeringsplassen til bedriften. Støvet inneholdt metallpartikler og korroderte slik at sandkornene så ut til å ha «grodd fast» i lakken.

Siden de ansatte aldri fikk skikkelig svar fra bedriften, bestemte de seg for å gå til sak og bruke rapporten fra SINTEF som faglig dokumentasjon for sin påstand.
I Bergen tingrett ble det slått fast at Rolls-Royce - i tillegg til å betale for skadene - må ut med 214.000 kroner i sakskostnader til motparten.


Kontakt:

{DynamicContent:Ansatt link}Av Åse Dragland