Til hovedinnhold
Norsk English

MC-politi med ”new look”

MC-politiets klassiske svarte skinndresser skal pensjoneres. Arvtakeren er alt på veien: En spesialtilpasset kjøredress som vises bedre i trafikken.

Geir Mikkelsen og politiets øvrige MC-førere har fått nytt arbeidsantrekk.
Foto: Kim Ramberghaug

Den nye dressen er laget av syntetiske materialer. Den er utviklet for det sivile markedet, men politiversjonen vil stikke seg ut i trafikkbildet. På armer, bryst og rygg har den fluorescerende gule felter som fanger blikket ditt.


Økt komfort og synlighet
Uniformsskiftet kommer fordi de tohjulte betjentene ønsket seg et arbeidsantrekk som gir mer komfort på kalde vinterdager. I kulde blir skinndressene stive og krever så mye påkledning under at bevegeligheten lider.
– Når uniformene først skulle endres, ønsket vi også å gjøre MC-politiet mer synlig, sier tekoingeniør Eldbjørg Markhus Brekke i Politiets data- og materielltjeneste.


Søta bror følger etter
Nydressen er valgt på bakgrunn av et samarbeidsprosjekt mellom Politiets data- og materielltjeneste og forskningsinstituttet SINTEF Helse. Smigrende nok for de norske samarbeidspartnerne har Rikspolisstyrelsen i Sverige bestemt at også det svenske MC-politiet skal dresses opp etter norsk forbilde.


Vitenskapelig uttesting
Den nye dressen inngår i en totalpakke som også omfatter undertøy og mellombekledning. Hvert av plaggene er valgt på bakgrunn av tester som bekledningsspesialister ved SINTEF Helse har gjort for politiet.

Både i klimakammer og på veien har SINTEF målt hvordan klærne ventilerer varme kropper, og hvor godt de beskytter brukerne mot kulde og regn.
– Den nye bekledningen har forbedret komforten vesentlig i den kalde årstida. Nå jobber vi med justeringer som skal gjøre dressene enda bedre ventilert i sommervarme, sier Eldbjørg Markhus Brekke i Politiets data- og materielltjeneste.


Brukerne involvert
MC-betjentene har selv vært med å stake ut kursen for uniformsprosjektet. Det første SINTEF gjorde i prosjektet var å kartlegge deres erfaringer med den tradisjonelle MC-uniformen – og hvilke egenskaper de ønsket at den nye skulle ha.

Ut fra svarene laget SINTEF og Politiets data- og materielltjeneste ei kravliste som lå til grunn for anbudsinnbydelsen som tekoindustrien fikk.


Skinn i overgangsperiode
Så langt har rundt ti MC-betjenter i Oslo tatt nydressen i bruk.
– Målet er at hele politiets MC-styrke anskaffer det nye antrekket innen 2007, sier Brekke.

Kontakt:

{DynamicContent:Ansatt link}

Tekoingeniør Eldbjørg Markhus Brekke, Politiets data- og materielltjeneste, tlf. 61 31 80 00

Av Svein Tønseth