Til hovedinnhold
Norsk English

Kanadiske eksperter på nanoteknologi besøker Norge og SINTEF

Fjorten fremragende kanadiske forskere innenfor nanoteknologi skal på besøk til Danmark, Sverige, Finland og Norge i dagene 20. november – 1. desember 2005.

Dette er den største delegasjonen av kanadiske nanoteknologiforskere som noensinne har besøkt Norden. Målet med reisen er å utforske mulighetene for framtidig forskningssamarbeid og partnerskap for teknologisk nyvinning mellom Canada og de nordiske landene. Delegasjonen avslutter turen med et besøk i Oslo 30. november – 1. desember.

Delegasjonens deltakere omfatter representanter fra en rekke forskningsinstitutter i Canada. I løpet av sitt opphold i Norge, håper de å kunne etablere et kontaktnettverk for direkte samarbeid med sine norske kollegaer.
 
Delegasjonens program består av møter og besøk hos:

  • Norges forskningsråd
  • FUNMAT (Nasjonalt samarbeid for forskning med funksjonelle materialer og nanoteknologi)
  • Senter for Materialvitenskap og Nanoteknologi (SMN) ved Universitetet i Oslo
  • SINTEF - både SINTEF IKTs avdeling Mikrosystemer og nanoteknologi og SINTEF Materialer og kjemi
  • Institutt for energiteknikk (IFE)

Delegasjonen kommer også til å møte en representant fra NTNU Nanolab.
 
Nanoteknologi er vitenskap og ingeniørvirksomhet på atomnivå. Nanoteknologi forenkler produksjonen av nye materialer og instrumenter ved å bearbeide individuelle atomer og molekyler, som er naturens byggesteiner.

Nanoteknologi muliggjør utforming atom for atom, og gjør det mulig å bygge ørsmå strukturer som vanligvis ligger rundt 1 til 100 nanometer. Med slik teknologi får strukturene nye egenskaper, som er svært nyttige for forskning og anvending innen medisin og bioteknologi, energi, miljø og IKT. Nanoteknologi er forskningsprioritet både i Canada og i Norge.
 
Delegasjonens besøk i Norge er organisert av International Trade Canadas (ITCan) avdeling for teknologi og vitenskap i samarbeid med Canadas ambassade i Oslo.