Til hovedinnhold
Norsk English

SAMDATA psykisk helsevern sektorrapport 2005

Sammendrag

Rapporten presenterer nøkkeltall, indikatorer og kommentarer for utviklingen i det psykiske helsevernet over perioden 1998 til 2005, med særlig vekt på resultater for 2005. Formålet med rapporten er å beskrive utviklingen i tjenesten, sett ut fra de helsepolitiske målene generelt, og i Opptrappingsplanen for psykisk helse spesielt.

Indikatorer presenteres på landsbasis, for regioner/regionale helseforetak, foretaksområder/lokale foretak og institusjoner. For første gang presenteres også forbruksindikatorer for DPS-områdene.
Det presenteres indikatorer både for ressursinnsats, forbruk, produktivitet, behandlingsaktivitet, pasientsammensetning og bruken av tvang.

Samlede driftskostnader til det psykiske helsevernet var i 2005 på til sammen 12,3 milliarder kroner, en økning på 5,1 prosent fra året før. Siden 1998 har driftskostnadene økt med 23 prosent. Veksten har vært langt sterkere i tjenestene for barn og unge (59 prosent) enn i tjenestene for voksne (17 prosent).

Fire prosent av alle barn og unge mottar nå behandling fra det psykiske helsevernet. Dette er en fordobling av dekningsgraden siden 1998. Tallet på utskrivninger fra døgninstitusjoner for voksne har i samme periode økt med 49 prosent, mens tallet på konsultasjoner ved poliklinikker for voksne har økt med 82 prosent.

Rapporten avdekker også betydelige forskjeller i behandlingstilbud innad og mellom de ulike helseregionene.
Les publikasjonen

Kategori

Rapport

Oppdragsgiver

  • SINTEF AS / 78I055.30

Språk

Norsk

Forfatter(e)

  • Per Bernhard Østeraas Pedersen

Institusjon(er)

  • SINTEF Digital

År

2006

Forlag

Sintef

Hefte nr.

SINTEF A326

ISBN

9788244611640

Vis denne publikasjonen hos Cristin