Klikk her for å retunere til startsiden

Villa Wachenfeldt
Enebolig, 1982

Huset er del av et større byggefelt med tilsvarende eneboliger bygget i perioden 1980 – 1985. Husets arkitektur og byggteknisk standard er typisk for de øvrige husene i boligfeltet, og dessuten for andre hus i Orkanger bygget i samme periode. Huset ble ferdigstilt i 1982.

 

 

Eneboligen har to etasjer pluss kaldloft. Den er bygget i skrått terreng slik at mesteparten av øst-fasaden i underetasjen grenser mot terreng. Bebygd grunnflate er på 75 m². Totalt bruttoareal er 145 m², mens boarealet er målt til 125 m². Ytterveggene er isolert med 10 cm og kaldloftet med 15 cm mineralull. Det er kun naturlig avtrekksventilasjon. I underetasjen er det lagt varmekabler i alle gulv. I tillegg er det installert en liten vedovn av eldre type. I 1. etasje besørges oppvarming av elektriske panelovner montert under noen av vinduene. I tillegg er det installert en peisovn foran pipe.

 

På grunn av lav teknisk standard og dårlig komfort ønsket eierne en større renovering. I tillegg til et nytt kontorrom og komplett oppgradering av kjøkken, stue og vaskerom, skulle energieffektiviteten økes. Følgende tiltak ble gjennomført:

 

  • Alle vinduer skiftet ut til nye med U-verdi på 0,8 – 1,0
  • Nytt tak med 20 cm tilleggsisolering på loftet
  • 5 cm tilleggsisolering innvendig på vegg mot vest og i vaskerom i 1. etasje
  • 100-150 mm tilleggsisolering i nytt kontor
  • Tiltak for lufttetting
  • Ny peisovn og varmepumpe; panelovner er fjernet, gulvvarme brukes ikke
  • Balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning

 

All tilluft blåses inn i soverommene og kontoret i underetasjen. Herfra strømmer det meste videre gjennom trapperommet og inn i stue og kjøkken i 1. etasje. Hovedavtrekket er på badet i 1. etasje, men det trekkes også luft på badet i underetasje og gjennom en spesiell ventil over peisovnen i stua. Ventilen åpner seg bare når ovnen leverer for mye varme, slik at denne kan gjenvinnes i ventilasjonsanlegget og overføres til rommene i 1. etasje. Slik unngår en overoppvarming i stua og for lav temperatur i rommene under.

 

Analysen viser god privatøkonomisk lønnsomhet, hvis en antar at energieffektiviseringstiltakene utgjør en tredjedel av de totale investeringskostnadene. Beregnet levert energi reduseres fra totalt 286 til 130 kWh/m² per år. I det første året etter rehabiliteringen ble det kun målt elektrisk forbruk på rundt 100 kWh/m².

 

Les mer om Villa Wachenfeldt her:

Publisert 23. november 2009

Utviklet av Ulrik Wigenstad for SINTEF Byggforsk

Tekst av Michael Klinski